Жужана Селени, експерт по външна политика, бивш унгарски депутат и

...
Жужана Селени, експерт по външна политика, бивш унгарски депутат и
Коментари Харесай

Ще плати ли накрая Орбан цената за сближаването с Путин

Жужана Селени, специалист по външна политика, някогашен маджарски народен представител и създател на книгата Tainted Democracy: Viktor Orbán and the Subversion of Hungary
Краят на 2022 година бе белязан от нова престрелка в продължаващата борба сред Унгария и Европейски Съюз, като европейските водачи замразиха постковид финансиране от към 5.8 милиарда евро от възстановителните фондове на съюза поради подкопаването на демокрацията при ръководството на Виктор Орбан и неговата партия " Фидес ". Това решение пристигна след години предизвестия от интернационалните цивилен групи за проведената държавна кавга с политически съперници, публицисти, университети, неправителствени организации и самостоятелни медии, както и възходящи опасения измежду евродепутатите за посоката, която е поела на Унгария.

Как достигнахме до този миг, в който макар първичните съмнения Европейски Съюз въпреки всичко се намеси в политиката на една от своите страни членки? За да отговорим на този въпрос, би трябвало да погледнем към партията на Орбан " Фидес ", която от дълго време се отхвърли от правилата, въз основа на които бе учредена като придвижване, опълчващо се на комунистическото ръководство.
Реклама
Като студентка, живееща в Будапеща в края на 80-те години на предишния век и отраснала в традициите на антикомунизъм, бях привлечена от обещанията за политическа независимост, които въплъщаваше " Фидес ". Развълнувано се причислих към партията и в границите на шест месеца бях определена в партийното управление и застанах до Виктор Орбан на изборите през 1990 година - първият свободен избор в страната от началото на комунизма. " Фидес ", която за първи път влезе в Народното събрание, бе твърдо ангажирана с правилата на демократичната народна власт и центристката политика.

Но напрежението в партийните редици пролича още на ранен стадий. Имаше опит групировката да се изтегли вдясно поради убеждението, че това ще я направи по-избираема. Либералните центристи, които поддържаха основополагащите правила на партията, станаха все по-често нападано малцинство и бяха подложени на унизителни вербални офанзиви. Избирането на Орбан за ръководител на " Фидес " през 1993 година бе повратна точка. Същата година групировката бе забъркана в огромен финансов скандал, в който партийни фондове бяха вложени в бизнеси, свързани с приятеля на Орбан и финансов консултант Лайош Симишка. Това изложи на показ финансовите измами, които щяха да се трансфорат в част от управническия жанр на Орбан.
Орбан се потвърди като политически хамелеон на интернационалната сцена.
Скандалът бе повратна точка за либерали като мен. Когато ние напуснахме, Орбан получи опцията да трансформира " Фидес " в дясна партия, която съгласно него можеше да запълни политическия вакуум в това поле . В рамките на няколко години той премоделира групировката в националистическа и християнска посока.
Реклама
В продължение на години бяхме очевидци по какъв начин автократичното трансформиращо въздействие на Орбан въодушевява консервативни и радикални десни политици в Европа и другаде. По време на ръководството си той редовно подкопаваше демократичните институции - от смяна на конституцията и на изборните закони до възпрепятстване на работата на демократичната страна и на самостоятелната правосъдна система. Успя да си обезпечи поддръжката на новия и предан маджарски бизнес хайлайф, като насочи милиарди от еврофондовете към техните инициативи. Тези финансови прехвърляния щяха да го задържат на власт с десетилетия.

Орбан се потвърди като политически хамелеон на интернационалната сцена, съумял да резервира задоволително мощни връзки с европейските водачи, с цел да задържи паричните потоци от Европейски Съюз, до момента в който в същото време разпространяваше антиевропейска реторика и влизаше в конфликт с институциите на съюза. Той стана най-големият покровител на Русия в Европейски Съюз, откакто Москва атакува Украйна. Също по този начин подписа нова съветска газова договорка през юли и се опълчи на пакета с помощи за Киев. Сближаването му с Кремъл е израз на геополитическата му позиция, че с ерата на западната доминация е свършено.
Войната в Украйна сподели пукнатини в тактиката на Орбан.
Докато изграждаше съюзи с Владимир Путин и Си Цзинпин, вкъщи унгарският министър председател пренаписваше историята на страната и организираше очерняща акция против демократичните западни организации и проевропейските опозиционни партии, целяща да радикализира националистическата база на " Фидес ". Стотици милиарди евро под формата на обществени заплащания бяха ориентирани към унгарските семейства, с цел да обезпечат поддръжка за партията му.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР