Жлъчният мехур, или жлъчката, както още го наричаме, е малък

...
Жлъчният мехур, или жлъчката, както още го наричаме, е малък
Коментари Харесай

Храните, които подкрепят работата на жлъчката

Жлъчният мехур, или жлъчката, както още го назоваваме, е дребен орган, ситуиран в горната дясна част на корема, под черния дроб, за който е прикован. В жлъчния мехур се съдържа храносмилателна течност – злобен сок или жлъчка, която се отделя в тънкото черво при банкет на храна. Нейната роля е да подкрепя обработката и разграждането на наситените мазнини в тялото.

Понякога обаче, разнообразни фактори, като метаболитни нарушавания или несъразмерна консумация на мазнини, могат да причинят болести на жлъчката, които попречват нейните естествени функционалности.

В множеството случаи тези болести са свързани най-вече с формиране на камъни в жлъчния мехур. Това са дребни формирания от холестерол и калций, запушващи каналчетата, които дренират жлъчния сок.

Затова, с цел да е здрав жлъчният мехур и с цел да действа вярно, е значим хранителният режим, който имаме. Добре е да консумираме такива храни, които се грижат за здравето на жлъчката и поддържат нейната работата.

Препоръчва се потреблението на повече моркови, чушки, тиква, защото те са извънредно богати на бета каротин. Попадайки в организма той се трансформира в скъпия витамин А, който е доста потребен за жлъчния мехур и усъвършенства активността му.

Бамята е различен зарзават, който има невероятни свойства във връзка с жлъчката, защото подтиква секрецията на злобен сок в нея. Освен това, заради обстоятелството, че в бамята има високо наличие на магнезий, тя е потребна за предварителна защита на камъни в жлъчния мехур.

Зелето и цвеклото имат чудесни пречистващи и детоксикиращи свойства, с помощта на които имат способността да извеждат токсините от организма. По този метод се грижат за здравето на жлъчката и улесняват работата й.

 цвеклото е потребно за жлъчния мехур

Киселите и ферментирали по натурален път храни, като туршии, кисело зеле, кисело мляко, също работят удобно върху жлъчния мехур. В тях се съдържат пробиотици, които облекчават признаците на отичане, газове, оказват помощ при раздразнени вътрешности и корем, подтикват разграждането на мазнините, като по този метод подкрепят действието на жлъчката.

Добре е в менюто ни да участват бобови храни, кафяв ориз и лененото семе, които също са доста потребни за жлъчката. Бобовите храни балансират холестерола в организма, който в случай че е в остатък, може да кристализира в жлъчния мехур и да провокира холелитиаза. Кафявият ориз и лененото семе изобилстват на фибри, които усъвършенстват храносмилането и придвижванията на червата, а това работи удобно върху работата на жлъчката.

Някои типове плодове, като цитрусови плодове, ябълки, ягоди, малини и боровинки, също имат основна роля за здравето на жлъчката. Цитрусите са превъзходен източник на витамин С, който има мощни антиоксиданти свойства и съгласно направено изследване, може да понижи доста риска от формиране на жлъчни камъни.

Ягодите малините и къпините работят профилактично против камъни в бъбреците, като по този метод се грижат и за здравето на жлъчката. Ябълките пък съдържат обилни количества пектин и желязо, които покачват качеството на жлъчния сок и подтикват работата на жлъчния мехур.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР