Животновъдството в България си отива с рекордно бързи темпове, твърди

...
Животновъдството в България си отива с рекордно бързи темпове, твърди
Коментари Харесай

Димитър Михайлов: Държавата иска да приключи със свиневъдството

Животновъдството в България си отива с рекордно бързи темпове, твърди ръководителят на браншовата Асоциация на свиневъдите Димитър Михайлов. По данни на асоциацията сега у нас се създава под една трета от свинското месо, належащо за българския пазар.

Съотношението е към 30 на 100 българска продукция и към 70% импорт, като съгласно Европейска комисия тази година делът на родното произвеждане на свинско ще се свие с още 8-10%, споделя Михайлов в изявление за БНР.

Остро недофинансиране на бранша, срив на пазарите поради африканската чума по свинете, Covid рецесията, а в този момент и войната в Украйна – по този начин Димитър Михайлов откроява натрупалите се неподходящи за свиневъдството у нас фактори. Той подчертава върху рекордно нарасналите цени на суровините.

" Цената на фуражите се е нараснала със 70%. "

И добавя, че няма един спомагателен лев помощ за бранша в последните две години.

" Политиката на страната очевидно е да завърши със бранш свиневъдство. През последните 2 години всички огромни европейски производители са подкрепили свиневъдството си с национални доплащания, с Covid ограничения, De minimis и какви ли не други стратегии. В България – безусловно никаква поддръжка за бранша ", разяснява Михайлов в предаването " Преди всички ".

Няма точна статистика какъв брой тъкмо са прасетата у нас, само че по думите на Михайлов те са не повече от половин милион. За съпоставяне, при започване на 90-те години са били 4 милиона.

" Така че е явно какво се случва с производството през годините. "

Част от производителите стопират да работят, други свиват активността си и производството върви в серпантина надолу, разказва обстановката в бранша ръководителят на браншовата асоциация.

" От която, в случай че не се получи основна финансова помощ – като отплата за електричество, за изхранване на животните, за инфлация, не ни вещае нищо друго, с изключение на привършване на производството и напълно взаимозависимост от вноса. В същото време държавното управление приказва за продоволствена сигурност – тя няма по какъв начин да бъде обезпечена по този метод, с подобен вид политика. "

Нещата с изкупните цени на месото стоят трагично, добавя Димитър Михайлов.

" Производствените разноски изпреварват в пъти продажната цена. Към момента едно прасе, което се продава от български производител, е на загуба със 100 лв. или по лев на кг. Изкупната цена е на половина на цената на краставиците и доматите. Килограм живо тегло – 2,60, а разноските са на стойност 3,50. "

Михайлов показва опасения, че " страната, Министерство на земеделието доста подценяват този проблем " и предвижда, че той " напълно скоро ще се изсипе с цялостна мощ на главите им ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР