Животните, както и хората, обикновено пият по една причина -

...
Животните, както и хората, обикновено пият по една причина -
Коментари Харесай

Защо котката ми пие много вода?

Животните, както и хората, нормално пият по една причина - тъй като са жадни. Увеличеният банкет на вода обаче може да е знак, че нещо не е наред с домашния ви любим и би трябвало незабавно да потърсите ветеринар. Изключение вършат случаите, когато времето на открито е горещо и котката би трябвало да компенсира телесната температура и загубата на течности, като усилва приема на вода - нещо много постоянно срещано при всички животни.

Особено в случай че приказваме за доста дейни котки. Повишената жадност, наречена полидипсия, може да се дължи и на възрастта, измененията в храната, метода на развъждането на животинчето, на бременност на котката или на странично деяние от медикаменти. Въпреки това не е всекидневно котката да пие огромни количества вода и е обикновено да се тревожим за нейното здравословно положение, в случай че видим нараснала консумация на течности и последващата полиурия (прекомерно уриниране).

На първо място, би трябвало да знаем какъв брой е естественото количество вода, която котката би трябвало да пие дневно. Както казахме, приемът на вода, считан за естествен при домашна котка, е строго самостоятелен за всяко животинче. Като цяло се счита, че той може да се пресметна, като умножите 0.03 пъти тежестта на домашния ви любим. Така ще получите размера на течността в мл. Например приблизително огромна котка с тегло 6 кг би трябвало да приема към 180 мл вода дневно.

Ако тя употребява повече от това количество, приказваме за полидипсия, която, от своя страна, води до увеличение на отделената урина. Тъй като този знак постоянно е първият признак, който се възприема от притежателя на животното, ветеринарният доктор може да избере да извърши серия от лабораторни проучвания, с цел да изследва урината на котката и да пресметна разликата сред приема на вода и количеството, което се екскретира, с цел да се реализира по-добра диагноза и да се предпише вярното лекуване. Някои процедури от време на време изискват седация и прекосяване на катетър през уретралния канал, тъй че единствено експерт може да ги извършва.

 Ако котката пие доста вода

Както бе упоменато нагоре, полидипсия и полиурия са признаци, а не заболявания. Така че, в случай че вашата котка пие доста вода и уринира доста, това са чести признаци на следните здравословни проблеми - диабет, инфекции на бъбреците или пикочните пътища, болести на щитовидната жлеза, чернодробна непълнота, хипер- или хипоадренокортицизъм.

В допълнение, използването на някои лекарства като стероиди и някои противовъзпалителни медикаменти също кара животното да усили количеството на урината, което то се пробва да компенсира с увеличение на приема на вода.

От друга страна, в случай че котката ви е стара, страда от затлъстяване и сте забелязали, че пие доста вода и уринира повече от нормално, не се колебайте да отидете при ветеринарен доктор допустимо най-скоро, тъй като в случай че повода за казуса не се лекува в точния момент, патологията може да бъде съдбовна.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР