Животът започва странно... Той започва на улица Здраве номер 2

...
Животът започва странно... Той започва на улица Здраве номер 2
Коментари Харесай

Улица Ленин, по която се стига до Флорида |

Животът стартира необичайно...

Той стартира на улица " Здраве " номер 2 в град София. Там проплакват бебета, там татковци с обезпокоени погледи и кутии с  бонбони чакат съпругите си, с цел да гушнат непохватно един врещящ пакет от пелени, одеалца и памперси, до момента в който суетящи се баби подвикват - " Ето бе, ето бе, одрал ти е кожата ".

Така стартира животът. В някои други градове той стартира на други улици. Но в София той може да стартира или на улица " Здраве ". Или на улица " Шейново ", или на друго място, че градът е огромен.

После животът поема по бул. " България ". Булевардът е дълъг, непрекъснато е в поправки. По този бул. животът, който го е поел, може да направи няколко неща - да излезе от града в посока околовръстното...

Да отиде в баровските квартали - " Бояна ", " Драгалевци ".

Или да отиде в центъра на града. В топ центъра. Право в НДК, центъра на културата.

Животът, пъхнат в своите бебешки пелени, има доста благоприятни условия. И всички до една ще го доведат до разнообразни ориси.

Нововъзникналият живот може да бъде фактор, който да стои там, в центъра на града, в центъра на страната. А може да се трансформира и в нещо друго. В единица. Тиха, кротка, търпелива, работлива, плащаща налозите си на страната и покорно поемаща своята орис. Съдбата на зародил живот. Възникнал на улица " Здраве " номер 2.

Мисля си за това. Мисля си какъв брой странни символики би могъл да откри човек, в случай че огледа името на някоя улица, по която върви.

Има едно село, покрай Кюстендил. Селото се споделя Коняво и едно време оттова минаваше остарелият път за София. Понеже селото е в Конявската планина и е стръмно, на една от улиците през няколко месеца се случваха произшествия. Най-често камиони, които се спускаха от планината, прецакваха спирачките си и се забиваха в една и съща къща. Тя се намираше навръх един завой, на втурване от планината.

След като станаха няколко произшествия, най-после управниците взеха решение, че би трябвало да създадат нещо и построиха няколко километра нов път, който отива непосредствено към града, без да минава през Коняво.

Е, тази улица си я има и през днешния ден. Къщата към този момент я няма - след последната злополука, някъде към 1999 година притежателите просто се отхвърлиха да я ремонтират повече. Но улицата я има. Преди няколко дни минах през нея. Тя се споделя " Ленин ".



Да бе, да бе, знам, че сте шокирани. Знам, че такива улици към този момент няма, но ей на - пътят за София изоставил Коняво. И по този начин Коняво спряло да е част от демократичния, проевропейски развой, и си останало с централна улица, която се споделя " Ленин ".

Впрочем, в случай че тръгнете по " Ленин " в село Коняво, ще стигнете до центъра. Там има читалище. Има и киносалон. Да бе, не се майтапя. Някога в Конюво е имало кино, ходели са да гледат филми и след това са си тръгвали наопаки - тупур-тупур по улица " Ленин " право вкъщи.

Днес кино няма. Но единствено 200 метра по-надолу, в случай че вървите по улица " Ленин ", ще стигнете до автобусната спирка. А там се намира " Флорида ".



" Добре пристигнали във Флорида! Закуски и питиета! "

И по този начин, вървейки по " Ленин ", мислейки си тъмно за наследството на комунизма, вие се озовавате в меката на капитализма. Добре пристигнали във Флорида. Флорида, щата Коняво, област Кюстендил. Тук можете да поседнете, да се подкрепите с даровете на капитализма, да починете и след това с нови сили да чакате междуселския рейс.

Който, прочее, идва от улица " Георги Димитров ".



Спретната улица, която води до мандра " Свежест ". Защо Георги Димитров и " мандра " участват в едно изречение, не знам. Знам, че евентуално притежателите на " Флорида " потеглят по " Ленин ", минават по " Георги Димитров " и отиват до мандрата, с цел да закупят кашкавал. С него подготвят вкусни аламинути за морните гости на бистрото, които бистрят политиката, спорта, новите цици на някоя риалити звезда или новия нос на друга...

Все тая. Село Коняво е на 10 километра от Кюстендил. В Кюстендил централната улица също се споделяше " Ленин ". После стана " Цар избавител ". Също като " Цариградско шосе " в София, което също се споделяше... познайте по какъв начин... не Флорида, а още веднъж " Ленин ".

Седя и се чудя.

Нали помните - животът породи на улица " Здраве ". После потегли по бул. " България ". И в случай че нововъзникналият живот е бил кармично предопределен да отиде някъде в Югозапада, той ще мине през стръмните завои на конявската планина. Ще завие по улица " Ленин ", ще помаха на улица " Георги Димитров " и най-после ще си купи нещо от " Флорида ". А за какво да не почне работа там - несъмнено имат потребност от работна ръка.

Улица " Ленин ", по която се стига до Флорида.

Ето това е казусът, с който се сблъска моето потомство. То ходя по улица " Ленин " в устрема си да доближи до онази берекет, присъща за слънчева Флорида.

Но вместо да стигне до нея, внезапно откри, че пътят към този момент не минава през " Ленин ".

Отклонили са го, тъй като улица " Ленин " е остаряла, с доста завои, с доста дупки и негодна за пътешестване.

И моето потомство, което стартира живота си на улица " Здраве ", откри, че няма да стигне Флорида. И за това си я направи единствено. От подръчни материали. Вътре постави употребена съдомиялна машина, печка на дърва с водна риза, зареди с евтина ракия и зачака...

Зачака да дойдат по-добри времена. По-добри времена, в които да изправим улица " Ленин ", да запълним дупките там и да я използваме за самолетна писта.

Да се засилим по " Ленин " и да полетим към същинската Флорида.

...и с това моята история свършва...

Само още нещо - животът стартира на улица " Здраве " номер две. Пак там, на същата улица, в непосредствена непосредственост до " Майчин дом ", се намира Клиниката по обща и клинична патология.

Демек - моргата.

На улица " Здраве " номер три.

Запомнете - където и да я търсите тая Флорида, най-после ще се върнем там, откъдето дойдохме...

Така де, земята е кръгла...
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР