Животът на хомосексуалните мюсюлмани може да бъде доста тежък -

...
Животът на хомосексуалните мюсюлмани може да бъде доста тежък -
Коментари Харесай

Забранена любов: мюсюлманите и хомосексуалността

Животът на хомосексуалните мюсюлмани може да бъде много тежък - даже и в Германия. Повечето мюсюлмани в страната отхвърлят хомосексуалната ориентировка, членовете на тази общественост нерядко са принудени да прикриват ориентацията си, а други биват заплашвани с принуждение. Най-малкото, което рискуват, в случай че се разбере за хомосексуалността им, е да бъдат изключени от фамилията, написа в своя обява немската обществено-правна медия SWR.

В нея медията се позовава на непубликувани до момента данни от ново проучване, извършено в рамките на изследователския план " Радикален ислям - коренен антиислям " (RIRA). Според тях хомосексуалността и транссексуалността са смятани за грях от доста мюсюлмани. През 2022 година 2500 души в цяла Германия са били интервюирани за мнението им за хомосексуалността и транссексуалността. Въпроси са били заложени и на 600 мюсюлмани.

43% от общото население са били съгласни с изказванието: " Мисля, че е непоносимо, когато хомосексуални се целуват на обществено място ". Сред мюсюлманите обаче делът на далите отговор с " да " е доста по-висок - 65%. Изказването " Транссексуалността е нещо изцяло обикновено " се отхвърля от 49% от общото население. А единствено измежду мюсюлманите цели 71% не са били съгласни с него, показва SWR.

Какво е обяснението?

Социологът, експерт по въпросите на религията, Герт Пикел изяснява резултатите с това, че мюсюлманите постоянно изживяват религията си по-догматично, в сравнение с християните. " Мюсюлманите в Германия към този момент се трансформират поради средата и стават по-отворени. Въпреки това се вижда, че те доста, доста мъчно се схващат точно с групи като транссексуални, интерсексуални и хомосексуални. За мнозина това е непозната територия ", показва Пикел.

Студент с турски корени, израснал в мюсюлманско семейство, който е поискал да остане неизвестен, е разказал по какъв начин са реагирали родителите му, когато разкрил пред тях половата си ориентация. Майка му се обърнала към Аллах с въпроса " Защо тъкмо моят наследник? ". А него попитала дали знае, че петни името на цялото семейство, спомня си момчето. Пред " Репорт Майнц " студентът споделил, че след случая се чувствал толкоз зле, че даже имал суицидални мисли. Накрая просто решил да обърне тил на религията.

Една мюсюлманка от алевитски генезис обаче споделила пред АРД, че не би била подготвена на сходна стъпка. " Ако разкриването на хомосексуалната ми ориентировка ще значи, че ще бъда изхвърлена от моята алевитска религиозна общественост, тогава аз няма да го направя (да се разкрие - бел. ред.), тъй като съм религиозен човек ".

Образът на обичания зложелател

Радикални инфлуенсъри, агитиращи против ЛГБТИ+ придвижването в интернет, подхранват в допълнение хомофобските настроения. Групата " Мюсюлмански интерактив ", която има 90 000 почитатели единствено в ТикТок, написа следното: " Трябва да бъде казано едно нещо (...), че изразяването на ЛГБТИ+ не е позволено в исляма и то в никакъв случай няма да бъде. Ислямът не се подчинява на либерализма, нищо няма да промени законите на Аллах ". 

Гюлден Хенеман, началник на звено за битка против екстремизма в баварската затворническа система, разяснява пред " Репорт Майнц " случая по този начин: " Който прави сходни изказвания, за мен е твърдо против нашия свободен либерален ред. А в действителност и не се вписва в обществото ни. "

Някои хомосексуални мюсюлмани получават и закани за живота. Каквъто е казусът с един мъж от ливански генезис, който е споделил, че е бил заплашван със гибел от членове на своето семейство, откакто се е схванало, че има връзка с мъж, пише SWR. 

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Когато Йован и Сергей се обичат

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

***
Вижте и тази фотогалерия:

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР