Живко Георгиев е роден през 1955 г. Завършил е социология

...
Живко Георгиев е роден през 1955 г. Завършил е социология
Коментари Харесай

Социолог взриви партиите: Прегръдката с Бойко убива, печели само ДПС

Живко Георгиев е роден през 1955 година Завършил е социология в СУ „ Климент Охридски ”, където преподава доктрина на емпиричното социологическо проучване и маркетингови изследвания. Председател на Българска социологическа асоциация в интервала 1990 – 1991 година

Директор по проучванията в ББСС „ Галъп интернешънъл “. Член на УС на Института за обществена интеграция от неговото основаване и негов ръководител в интервала от 2002 до 2008 година

– Дни преди изборите смятахте, че не се обрисува оптимистичен сюжет, в този момент какъв е шансът ГЕРБ да сформира държавно управление?

– Труден, в случай че не неосъществим. Вариантите пред ГЕРБ не са доста: Да го поддържа Движение за права и свободи плюс някоя от дребните партии, само че не виждам коя. Всяка от тях ще загуби от такава поддръжка, ГЕРБ са токсични. Не виждам защо да го вършат и Българска социалистическа партия и „ Демократична България “. От Демократична България някаква част може и да са склонни, само че не цялата. Единствената партия, която няма да загуби от коалиция с ГЕРБ, е Движение за права и свободи. Но пък ГЕРБ ще загуби от коалиция с Движение за права и свободи.

– Какво е вероятното в такава обстановка?

– Или вършат държавно управление и Народното събрание го държи известно време като държавно управление на малцинството, управлява го, модерира го, или го неодобрява, когато трябва; или отвод от мандата и задвижване на парламентарната рулетка.

– А какви са разновидностите след
рулетката, съответно пред „ Продължаваме промяната “?

– И там са малко разновидностите, а и не виждам изключително предпочитание да се възползват от тях. Така или другояче, те имат към този момент някакъв съдружен опит, а и имат уверенията за съгласие от Българска социалистическа партия и Демократична България. Да изчакаме да чуем Стефан Янев, само че и неговите гласове няма да им стигнат. Да забележим и гласовете от чужбина.

– Политолози приканват към отговорност партиите, съответно Демократична България, да поддържат ГЕРБ за сформиране на експертно или програмно държавно управление, без официално да се коалират. Такава концепция повече късмет ли има?

Реклама

– Толкова пренебрежимо по-голям е шансът, че не си коства да го обсъждаме. Пак споделям: Народното събрание може да поддържа за известно време някакво държавно управление вид програмно, експертно… Добре е да има парламент и той да гласоподава това, което е извънредно значимо и необходимо, да вземем за пример закона за бюджета. А за какво не и началото на промени в предпочитана област… За бюджета може да се получи. Но не виждам за други цели по какъв начин ще се образува болшинство.

– Може ли президентът да изиграе някаква роля в тази обстановка?

– Президентът може единствено да сформира длъжностен кабинет.

– Може ли да се каже в този момент, като равносметка в новата патова обстановка, че от позиция на публичния интерес беше неточност свалянето на държавното управление на Кирил Петков?

– Не може да се каже. То значително единствено се смъкна. Допусна съдбовни неточности. От политическа позиция, не от някаква нереална политологическа. Не действаше квалифицирано, някои негови решения не бяха обсъждани дори в съдружния формат, който поддържаше кабинета, а бяха еднолични и прибързани решения, най-много на премиера. Така не се ръководи изключително в сегашната обстановка.

– Защо все по-малко хора гласоподават и ще продължи ли наклонността?

– Причините са няколко, само че главната е, че и на тези, и на предходните избори, а и на по-предишните на политическия пазар го няма това, което хората желаят да чуят. Няма ги и хората, на които биха се доверили. Хората и идеите са главните политически артикули, с които партиите потеглят на избори.

А нашият политически пазар, който е пренаситен с партии, в същото време е пазар на недостига. А главният недостиг е вярата. Не са отговорни хората, че няма какво да купят. Ако им бъде препоръчана вяра, изборната интензивност ще е друга.

Интервюто е пред „ Дневник ”, заглавието на Narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР