Живеем във време, на каквото не съм мислил, че ще

...
Живеем във време, на каквото не съм мислил, че ще
Коментари Харесай

Салман Рушди: Свободата навсякъде е атакувана от полуобразовани, нарцистични гласове

" Живеем във време, на каквото не съм мислил, че ще стана очевидец през живота си. Време, в което свободата - и по-специално свободата на словото, без която светът на книгите не би могъл да съществува, - на всички места е атакувана от реакционни, властнически, популистки, демагогски, полуобразовани, нарцистични, безгрижни гласове. "

С тези думи английският публицист от индийски произход Салман Рушди получи  Наградата за мир на Германската асоциация на книгоиздателите и книгоразпространителите по време на Франкфуртския панаир на книгата.

В речта си в църквата " Свети Павел " в града 76-годишният Рушди каза, че е " извънредно признателен за тази огромна премия ", само че " мирът сега наподобява като фикция ".

В ясна отпратка към нахлуването на Русия в Украйна, той загатна войната, вилнееща " не доста надалеч ", която е подбудена от " тиранията на един човек и алчността му за власт и завоевания - печален роман, който няма да е чужд за немската аудитория ".

Споменавайки Израел и линията Газа, Рушди каза, че изкуството и създателите са средство за отбрана на цивилизацията и " държат варварите надалеч от портите ".  Той означи силата на хората, които търсят самостоятелна наслада в личния си живот на фона на актуалните световни битки.  

Близо 50 годишната му литературна кариера е белязана от огромни триумфи, смъртни закани и живот подложен на стрес. Литературните критици го дефинират като проницателен, гневно сладкодумен, изчерпателен и най-важното – смел, а стилът му като като вълшебен натурализъм, закото по несравним метод смесва мечти, митологични облици и действителност. Основна нишка на творбите му е по какъв начин се преплитат и разминават Изтока и Запада, и допустимо ли е да се съберат или припокрият.  

76-годишният Рушди стана прочут със  " Среднощни деца " от 1981 г. През 1989 година тогавашният ирански водач Аятолах Хомейни прикани да бъде погубен поради романа " Сатанински строфи ", умишлен за светотатствен и афектиран за исляма. А предходната година загуби зрението на едното си око  след офанзива с нож на сцената на литературна конференция в щата Ню Йорк - беше намушкан няколко пъти с нож във врата и корема, преди присъстващите и защитата да спрат нападателя.   

 
Салман Рушди след атентата против него: Няма да пиша уплашени книги

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР