Живеем в най-невероятното време от човешката история - между последното

...
Живеем в най-невероятното време от човешката история - между последното
Коментари Харесай

Наистина ли искаме да живеем вечно?

Живеем в най-невероятното време от човешката история - сред последното смъртно потомство и първото безсмъртно. На това мнение е доктор Жосе Кордейро, заместник-председател на Humanity Plus - организация, чиято задача е да развива науката и технологиите за по-добро бъдеще и да уголемява човешките качества. Той взе присъединяване на конференцията Dubai Future Forum, на която бяха разисквани тематики като величие, дълготрайност на живота и софтуерни трансформации в опазването на здравето. Във фокуса на специалистите бе въпросът “Наистина ли желаеме да живеем постоянно? ”, написа The National News.

За момента безапелационен отговор на въпроса няма и множеството хора сигурно не биха желали да живеят по-дълго единствено поради опцията просто да го създадат. Особено в случай че страдат от хронични болести като деменция и сърдечни проблеми, които са нещо всекидневно при възрастните хора. Какъв ще е смисълът да живееш по-дълго, когато страдаш или си тежко болен?

Но в случай че може да ви бъде обезпечено по-здравословно битие, споделят учените, и може да разчитате, че качествата ви ще бъдат непокътнати, тези 20 или 30 спомагателни години звучат привлекателно, нали?

Факторът дълготрайност на живота

Независимо какво е мнението ви по въпроса, факт е, че хората живеят все по-дълго. Средностатистическият американец, роден през 1900 година, е имал предстояща дълготрайност на живота от 47,3 години. Благодарение на актуалната медицина през 2022 година тази цифра към този момент е 79. Тази възходяща наклонност е единствено началото.

Според публикация от 2009 година, оповестена в профилираното английски здравно списание The Lancet, към половината от децата, родени в Съединени американски щати през 2007 година, ще живеят до 104-годишна възраст. И това може да е единствено началото.

Присъствах скоро на конференция, от чийто подиум някой сподели, че първият човек, който ще доживее до 150 години, евентуално към този момент се е родил. Всички в залата се спогледахме. Мислехме си: „ Надявам се, да не съм аз! ”, показа проф. Хедър Уитсън, шеф на Центъра за проучване на стареенето и човешкото развиване към американския университет Дюк.



Д-р Кордейро обаче е безапелационен - “ако не гледате към дълголетието, не гледате към бъдещето “. Той счита, че който доживее до 2030 година, ще завоюва по една година за всяка последваща година живот. Ученият има вяра, че технологията за подмладяване ще бъде налична преди 2045 година Ключът към триумфа се крие в потреблението на изкуствен интелект и роботика. С тяхна помощ ще се трансформира фармацевтичната промишленост и ще се открият медикаменти, които могат да оказват помощ на хората да живеят по-дълго.

Поддържането на положително здраве е разковничето

Днес хоризонтът на медицината и биологията е преместен от увеличение на продължителността на живота към увеличението на “продължителността на здравето ”. Това е разбиране, което разказва интервал от живота, прекаран в положително здраве, без хронични болести и увреждания, дължащи се на старостта.

Целта е да се забави развиването на неподходящите аспекти на стареенето до точка, в която нашите години в положително здравословно положение могат да се удължат надалеч оттатък това, което е допустимо през днешния ден.

В авангарда на този метод е Verseon, американска компания, чието седалище в Калифорния се намира до това на производителя на електрически транспортни средства Tesla. Основана през 2002 година, Verseon има зад тила си 20 години в създаването на фундаменталните научни достижения, нужни за откриването на медикаменти. Компанията пуска артикули, които имат капацитета да трансформират метода, по който забавяме, предотвратяваме и лекуваме заболяванията.

Идеята е не да живеем прекомерно дълго, а да живеем по-добре, споделя Адитьо Пракаш, основен изпълнителен шеф и съосновател на компанията. Подобно на усъвършенстването на технологията и напредването в науката, индивидът може да овладее по-добре тялото си, с цел да стане по-продуктивно.

Пракаш не приказва за “извора на младостта ”, благодарение на който ще живеем постоянно, а за опцията на всеки субект да може да се предложи самостоятелно лекуване. По думите му, компанията Verseon организира клинични тествания и за 5 години е създала 16 нови медикаменти за лекуването на 8 разнообразни здрасловни казуса. Те са основани по нова технология.

Verseon счита, че единственият метод за планиране на нови медикаменти ще изисква построяването на система, която може да употребява молекулярната физика, с цел да предскаже тъкмо по какъв начин нова химическа конструкция ще се свърже с протеин, причиняващ заболяване. Лекарствата се основават атом по атом, употребявайки лична софтуерна платформа, която надалеч надвишава просто използването на изкуствен интелект.

Сред медикаментите в клинични изпитвания е едно с невисок риск от кървене за лекуване и попречване на инфаркти и инсулти. Има и три разнообразни стратегии за битка с рака в развой на разработка, както и перорално лекарство за лекуване на загуба на зрение при диабет, което ще размени нуждата от инжекции в окото.

Този проблем е изключително настоящо в Близкия изток. Данните на Международната диабетна федерация демонстрират, че всеки шестима души в ОАЕ има диабет. По думите на Пракаш, Близкият изток е на водеща позиция по заболеваемост на популацията от диабет и преддиабет.

„ Диабетът ви подготвя към други типове проблеми като органна непълнота, инфаркти и инсулти. Ако някой има диабет за известно време, има доста огромен късмет да ослепее. Причината съгласно него е проникването на западния метод на хранене в Близкия изток.

„ Драматичният растеж на просперитета в Близкия изток наложи западната диета в района, в това число модифицирани храни и захари ”, споделя експертът.

Полагането на пътя към по-продължителния живот

Докато Саудитска Арабия търси различен източници на облага отвън петрола като част от визията на престолонаследника Мохамед бин Салман за 2030 година, кралството прави големи крачки в региона на човешкото дългоденствие. Инвестира милиарди долари.

Фондацията Hevolution, основана предходната година, е организация с нестопанска цел, отдадена на превъзмогването на това, което тя назовава „ едно от най-големите провокации пред човечеството “.

„ Медицината не върви в крайник със застаряването или застаряващото население, което е най-уязвимо на заболявания. Време е науката и бизнесът да се съсредоточат върху стареенето като лечим развой, а освен върху крайните му признаци ”, се споделя на уеб страницата на Hevolution. Нейната задача е да подтиква напъните за удължение на интервала, в който индивидът се радва на положително здраве, тъй като простата истина е, че “всички остаряваме, само че не всички остаряваме еднообразно ”.

За проф. Уитсън концепцията за по-дълъг живот е относително скорошна.

„ Продължителността на човешкия живот не се е променяла толкоз доста от хиляди години, само че през последните 50 е скочила ”, споделя тя. Обяснява огромния скок с напредъка в медицината и управлението на хроничните положения. Например през днешния ден доста хора може да живеят дълго време, макар че имат диабет или болно сърце.

Уитсън употребява понятието geroscience - то свързва биологията на стареенето с биологията на заболяването. Чрез лекуване на стареенето, а освен на обвързваните с възрастта болести, хората могат да останат по-здрави по-дълго.

В момента има огромен интерес към тези подходи, отбелязва проф. Уитсън.

Съществува и развой, наименуван senescence, който значи положение или развой на утежняване с възрастта, добавя тя.

Според учения четири неща са във фокуса сега - разум, подвижност, медикаменти и най-важното измежду тях - опцията да се усъвършенства животът на световното население, което застарява бързо.

Много хора към този момент са достигнали възраст, която надвишава тази на техните родители, баби и дядовци. Те не са си представяли, че това е допустимо, споделя проф. Уитсън. Тя обаче е скептично настроена към безсмъртието.

Може да се окаже, че бъркам и след 500 години хората да е обикновено да живеят до 200 години, само че не мисля, че е допустимо. Смятам, че не можем да удължим човешкия живот доста над 150 години. И в случай че хората стартират да живеят до 150-годишна възраст, тогава възрастта за пенсиониране не може да бъде 65. Това обаче е напълно друга тематика, споделя още ученият.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР