Жителите на София са ощетени, защото ще избират по-малко депутати,

...
Жителите на София са ощетени, защото ще избират по-малко депутати,
Коментари Харесай

Кой отвлече изборите и къде ги скри

Жителите на София са ощетени, тъй като ще избират по-малко депутати, в сравнение с им се поставят

Изборите са " отвлечени ", представителността е " нарушена ", така като броят на мандатите, които дават 31-те многомандатни изборни региона /МИР/, не подхожда на популацията в тези региони. Броят на мандатите, които ще се разпределят на 2 октомври, дава отговор на преброяването от 2011 година, само че не и на това от 2021 г. Според предварителните данни на последното броене, чиито резултати ще стартират да се регистрират ден след изборите и ще се регистрират няколко месеца по-късно, София би трябвало да има 52 депутати, а не 42-ма, колкото ще избираме в този момент. Т.е. жителите на София са ощетени, тъй като ще избират по-малко депутати, в сравнение с им се поставят, пише Петьо Цеков във вестник.   

Тезата е безусловно ясна, всичко това е тъкмо по този начин, единствено че изборите изобщо не са отвлечени. Изборите в една страна не са представителни единствено в случай че броят на депутатите не е в корелация с броя на гласоподавателите. В България това няма по какъв начин да се случи, защото 240-те мандата се разпределят на пропорционални избори по способ на Хеър-Ниимайер в народен мащаб. Вие може да гласувате в Перник или Плевен за листата на своята партия, само че вашият глас първо пътува до София, събира се с всички гласове, подадени за вашата партия, и по този начин се дефинира общият брой мандати за нея. Ако през април 2021 година една партия е получила 302 хиляди гласа, тя ще получи първо 27 депутатски места, а по-късно се гледа дали е определен народен представител от Плевен или Перник. Важното е, че партията е получила това, което е заслужила. Гласовете вярно са превърнати в мандати.

Представителни ли са изборите?

Под представителност се схваща нещо просто - броят на хората, избрали 1 народен представител, да е идентичен и във Видин, и в София. Такава представителност е прогласена от Изборния кодекс, само че отново там е отхвърлена. 

Броят на популацията /не на избирателите/ по данните на Национален статистически институт от преброяването от 2011 година се разпределя на 240 и по този начин се получава цената/представителността на 1 народен представител. През 2011 година бяхме 7 364 570, т.е. единната норма на посланичество, цената на един народен представител, е била 30 685 души. София е 1 291 591 дружно с Банкя, Бухово и Нови Искър и 34 села. И по тази причина има 42 мандата. Квотата от 30 685 е цената при 100% дали своят вот. Ако са дали своят вот 50% от гласоподавателите, единната норма на посланичество пада на 15 343 - толкоз хора са задоволителни, с цел да изберат 1 народен представител, без значение в кой МИР. Т.е. цената/представителността на депутата зависи от интензивността на гласоподавателя.

Какво се получава на процедура

Тази представителност е нарушена, и то не от преброяването. А по закон. В Изборния кодекс е записано, че не може да съществува МИР, който дава под 4 депутати /чл.250, ал.2/. През 2011 година популацията във Видин е било 101 018 души. При квота 30 685 това прави 3.2 мандата. Видин дава 4. През 2021 година популацията на Видинския МИР към този момент е единствено 74 000 души. Това значи 2.7 мандата. Но това в действителност още веднъж няма никакво значение, защото съгласно ИК, отново да повторим, не може да има МИР с по-малко от 4 депутати.

Такава е обстановката и в Ямбол, Търговище, Смолян, Силистра, Разград, Перник, Кюстендил, Габрово. Във всички тези МИР цената на един народен представител е по-ниска, в сравнение с в другите елементи на страната. Няма задоволително гласоподаватели за 4 мандата. Там - в 9 от 31 МИР-а, представителността е нарушена, не в София, не в Пловдив, не във Варна. 

Какво би трябвало да се случи след новото броене

По неокончателни данни през 2021 г. сме били около 6.5 млн., т.е. 27 083 гласа е цената на един народен представител при 100% дали своят вот. София към този момент е 1 480 000 и по тази причина на идващите избори 3-те МИР-а на София ще дадат 54 мандата. В тези 9 МИР-а, които дават по 4 мандата, а към тях може да се прибавят евентуално още няколко, като Ловеч, Монтана, Кърджали, изборната квота отново ще бъде нарушена - те ще продължат да избират своите 4 депутати с по-малко гласове. Правилно ли е това или не - въпрос на спор. От една страна, да - не може по-малко хора от един район да избират народен представител, в сравнение с хора от различен район. От друга - не, не е вярно Видин да няма депутати. Ако тръгнем по тази логичност, скоро депутати ще се избират единствено в София, Бургас, Варна и Пловдив.

Тук стигаме до главния въпрос - в случай че през 2011 година София е избирала 42-ма депутати, а в този момент несправедливо ще избира отново 42-ма вместо 54, това не трансформира ли цялата картина. Все отново София е дом на десния електорат, а Видин, Смолян, Търговище - на някой различен електорат.

Не. Никаква картина не се трансформира

По две аргументи. Първата към този момент би трябвало да е ясна - националните гласове се трансформират в национални мандати. Гласувалите се броят в народен мащаб, без значение от кое място идват гласовете. Гласовете/мандатите за партията ви не могат да бъдат отстранени или добавени, те са толкоз, колкото са. Ако не влязат от София, вашите избраници ще влязат от Пловдив, Плевен или някъде другаде.

Втората причина е също толкоз ясна - София пораства за 10 години със 180 хил души, само че тези хора не трансформират политическите си възгледи в мига, в който минат Околовръстното. Те не стават жълтопаветни софиянци, тъй като са се заселили сред " Люлин " и " Младост ". Хората идват в София със своите желания. Така че даже и София да стане 2 млн., а мандатите 85, това не значи, че те ще отидат при партии с обичайно софийско представителство.

Да, представителността е същински проблем

Но при пропорционални избори той е много по-малък. Ако на предишните избори действителната цена на един мандат бе паднала до 12 хиляди, а във Видин под 9 хиляди, при мажоритарни избори всеки край Дунав можеше да стане народен представител с под 4 хиляди гласа от своя едномандатен изборен регион и тогава щеше да има същинска бездна сред софийските и видинските гласоподаватели. Но даже и мажоритарните избори не са " непредставителни " - те са извънредно представителни, тъй като почистват връзката гласоподавател - народен представител.  

Важното е друго - че гласовете се трансформират заслужено в мандати. На следващите избори - постоянни или предварителни - броят на мандатите ще бъде поправен, сега просто мандатите дават отговор на закона. 
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР