Жители на софийското село Лесново се оплакаха от кравеферма, разположена

...
Жители на софийското село Лесново се оплакаха от кравеферма, разположена
Коментари Харесай

Кравеферма тормози хората в софийското село Лесново

Жители на софийското село Лесново се оплакаха от кравеферма, ситуирана в центъра на селото. Хората описаха за натрапчивата миризма, както и от придвижването на животните по основните улици на селото. До момента напъните на кмета и Агенцията по сигурност на храните не дават резултат за затваряне на фермата.

Лесново, Елин Пелин

Непоносима миризма, непрекъснато работещи елементи и лаещи кучета от години смущават живота на хората в Лесново. На основния път в центъра на селото, с 12 крави единствено на няколко метра от кметството, селището надалеч не наподобява като европейско.

Стоян Зарчов, кмет на с. Лесново, община Елин Пелин: Миризмата, която се получава от силажната яма. Има доста тъжби срещу кучетата, срещу смрадта, ко ято се излъчва от тази плантация.
По закон кравеферма с над 3 крави би трябвало да бъде отвън селото. Собственикът обаче настойчиво нарушава закона, а поради скандалния му манталитет съседите отхвърлиха да застанат пред камерата ни.

Илия Бонев, притежател на кравите: Не е редно, но нямам опция да изляза отвън селото. Сега кравите са бременни, да ги заколя ли? Нямаме опция да излезем отвън селото. - В подобен случай нарушавате закона? - Ами нарушавам го в този момент какво да върша.
От Агенцията по сигурност на храните са безапелационни, че по закон стопаните имат ограничаване за броя на животните, които могат да гледат в домовете си. 12-те крави на Илия надалеч надвишават позволения брой.

доктор Марин Маринов, шеф отдел " Идентификация на животните и ветеринарна активност ", БАБХ: Санкциите, в случай че първият път не ги извърши ще бъде публикуван акт, който ще бъде в размера както си е, от 100 до 500 лв.. При следващо нарушаване, защото в случай че не го извърши ще му бъде казано в още по-малък период да го направи, ще бъде в размер много по-солиден.
Предстоят нови инспекции и в случай че бъдат открити нарушавания, кравефермата ще бъде затворена. Проблемът е, че сходните случаи са десетки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР