Жилищната ситуация в Германия е толкова объркана, че следващото правителство

...
Жилищната ситуация в Германия е толкова объркана, че следващото правителство
Коментари Харесай

Германия ще прави министерство на... жилищата

Жилищната обстановка в Германия е толкоз объркана, че идващото държавно управление в страната желае да сътвори напълно ново министерство, което да я следи. Досега част от министерството на вътрешните работи, жилищата и строителството към този момент ще си имат лично министерство и то евентуално ще бъде управлявано от социалдемократите, написа Deutsche Welle в публикация, представена от

След седмици на трудни коалиционни договаряния трите партии, които се чака да образуват новото държавно управление в Берлин, си " стиснаха ръцете " за основно заричане – създаване на 400 хиляди нови жилища всяка година, като за 100 хиляди от тях ще има бюджетни дотации.  

Огромното търсене и лимитираното предложение водят до растеж на наемите в Германия, която е страна на наематели, като това важи изключително мощно за огромните градове. През 2018 година 4,4 млн. семейства в огромните градове са живеели или в прекомерно дребен, или в прекомерно безценен дом. В Берлин наемите съвсем са се удвоили за 10 години, демонстрира калкулаторът на портала Numbeo за разноските на живот.  Доходите не съумяват да догонят растежа на цените на наемите, заради което локалните поданици би трябвало да заделят повече за жилището, а за другите типове ползване остава по-малко. Това има последствия в други браншове на стопанската система. Хората с по-ниски приходи са наранени най-тежко, защото предлагането на жилища на търпими цени е на привършване, се показва в публикацията. 

Отговорът на социалдемократите от дълго време е „ строителство, строителство, строителство “.  Сега съдружното съглашение планува основаването на „ съюз за налични жилища “ със особено внимание върху студенти и по-млади хора, както и поддръжка за жилищната благосъстоятелност, жилищни асоциации с идеална цел и локални политики на обмисляне. То обрисува старания за олекотяване и дигитализиране на бюрократични процеси при утвърждението и финансирането на строителни планове. Целта е да се отстраняват административните спънки, които усилват разноските, а това на собствен ред подлага на напън наемите.

Целта, която си слагат съдружните сътрудници, е много амбициозна - да се градят към 100 хиляди повече жилища от това, което строителният бранш съумява да направи досега. В тази връзка се планува и голям, четворен скок  на държавната дотация.  

Но съдружното съглашение не показва доста съответни ограничения, отбелязва Deutsche Welle. за постигането им.  Освен това доста от политиките в региона на жилищата и строителството ще изискват немският парламент - Бундестагът, да промени законодателството. А най-трудното ще онези депутати, които са поддръжници на финансовата дисциплинираност и не утвърждават трупането на дефицити и задължения, да бъдат уверени да гласоподават заделянето на милиарди евро за задействане на ограниченията.

 

Строителството е дългосрочно решение, което няма да помогне изключително за намаляване на казуса с достъпността и предлагането в този момент, се показва още в публикацията. Германия има така наречен спирачка за наемите от 2015 година насам, само че значително освобождава от нея новото строителство. Коалиционното съглашение планува обзор на " спирачката ", само че не планува огромни промени като се изключи удължаването ѝ до 2029 година

Берлин опита да постави таван за наемите за пет години, само че Германският парламентарен съд анулира мярката с мотива, че град провинция не може да излиза от рамките на федералните регулации. В отговор деятели реализираха победа на референдум (без правнозадължителен характер), призоваващ за изземване на жилищата от най-големите имотни компании. Подобно изземване не се планува на федерално равнище. Освен конституционни проблеми, свързани със отбраната на частната благосъстоятелност, съперниците на тази мярка акцентират и че тя случайно избира спечелили и победени и ще коства милиарди евро под формата на обезщетения.

Международни проучвания демонстрират, че някои форми на надзор върху наемите, въпреки и да пазят съществуващи наематели, може да създадат наемите за новодошли по-скъпи.  Германия има 1,8 млн. празни жилища отвън градовете, където няма толкоз огромен интерес за живеене или животът там би било сложен, сочат данни на Германската асоциация на градовете и общините (DStGB).

Жилищата сами по себе си не са задоволителни – би трябвало да бъдат построени и връзки на градския превоз, учебни заведения и бизнес региони, което би привлякло хората да се нанесат в такива по-рядконаселени зони. DStGB приветства основаването на жилищно министерство, само че би желала да види още по-обхватно министерство на инфраструктурата, което взема поради всички аспекти на планирането и строителството.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР