Жени Начева, сн. БГНЕС Клиниката по детска кардиология на Националната

...
Жени Начева, сн. БГНЕС Клиниката по детска кардиология на Националната
Коментари Харесай

МЗ: Проблемът на детската кардиологична клиниката е в начина на управление


Жени Начева, сн. БГНЕС

Клиниката по детска кардиология на Националната кардиологична болница няма да затваря порти. Това съобщи зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева във вторник пред Българска национална телевизия. За сряда пред Министерския съвет е плануван митинг на родители за спасяването на клиниката, чиято работа е застрашена поради недофинансираната й активност.

“Категорично, това е неповторима клиника, която работи извънредно добре и ние заставаме зад нея и зад това, че би трябвало да бъде подсилен бъдещият капацитет на тази клиника “ уточни Начева.

Проблемът на детската кардиологична клиниката е в метода на ръководство и преразпределението на ресурсите. Налице е неоптимално потребление на наличния капацитет от човешкия запас и леглови фонд сред обособените клиники, а не толкоз погрешно систематизиране на средствата по клинични пътеки, стана ясно от думите на й.

Клиниките по кардиохирургия и съдова хирургия за възрастни в кардиологичната болница имат приложимост на леглата към 30-40 %. В детската кардиология използваемостта е над 63 %, което демонстрира, че това звено е добре работещо и би трябвало да бъде подкрепено, разяснява още тя.

Относно дефицита на медицински сестри в Националната кардиологична болница заместник-министър Начева уточни, че лечебното заведение има нужния капацитет като университетска база да влага в развиването на млади експерти по здравни грижи, които да бъдат подготвени и да продължат професионалния си път в болничното заведение.

В момента политиката по образование на медицински фрагменти била в посока развиване на висшия медицински личен състав, а не толкоз на експертите по здравни грижи.

Промяна може да има след оптимално систематизиране на финансовите средства, разяснява Жени Начева.

Тя изясни, че е нужна цялостна смяна в метода на ръководство на болничното заведение във връзка с човешките запаси, усъвършенстването на дейностите и на структурата на административния личен състав, на използваемостта на сградния фонд и на легловата база, както и на ресурсите за прехрана.

Начева уточни, че тази седмица следва среща с шефа на лечебното заведение, на която ще бъде показан възстановителен проект за болничното заведение, направен от екипа на министерството.

Освен това Министерство на здравеопазването работи по правенето на единни правила за ръководство на финансовите запаси и по насоки за образуване на възнагражденията в държавните лечебни заведения.

Те също ще бъдат предоставени на НКБ като конструкция със 100 % държавно присъединяване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР