Жена на 127 години се счита за най-старият човек в

...
Жена на 127 години се счита за най-старият човек в
Коментари Харесай

На колко години и най-старият човек в света

Жена на 127 години се смята за най-старият човек в света. Кеси Каруева от село Гойти в Урус-Мартановския регион на Чечня е родена през далечната 1884 година, разкрива вестник " Росийская газета ".

Кеси живее в дребна къщурка дружно със сина си Салман и снаха си Макой. Старицата е с акъла си, приказва единствено на чеченски, съветските думи към този момент е не запомнила.

Синът й Салман демонстрира документа от архива в Грозни. По думите му там пристигнала информация от Държавния списък на Руската федерация, в който годината на раждането на Кеси Каруева е 1884.

Чеченското вътрешно министерство е подписало документа.

" Бяхме учудени. Според паспорта тя е родена на 5 януари 1895 година, мислехме, че е на 116 години, а се оказаха 127! Аз в този момент съм на 53. Получава се, че мама ме е родила, когато е била на 74 години. Баща ми тогава е бил на 76, той е роден през 1882 година Татко умря през 1959 година, когато бях на две годинки ", споделя Салман.

Общо съпрузите Каруеви са имали 12 деца. През зимата на 1944 година фамилията е изселено в Казахстан. По пътя и в чужбина от апетит, мраз и заболявания умират съвсем всички деца на Каруеви, оцеляват единствено родената през 1933 година щерка и най-малкият наследник Салман.

В Семипалатинск Кеси всичките години е работила в тухларна, а след завръщането си, към този момент като пенсионерка, се трудела като чистачка в локалното учебно заведение.

Вероятно поради неграмотността си не съумяла в Казахстан да събере нужните за пенсия документи. Преди две години локалните управляващи й определили месечна помощ от 3500 рубли (100 долара).

Синът й Салман споделя, че майка им ги възпитавала строго, само че била с бодър темперамент. " Постоянно пееше песни, майтапеше се, с други думи, постоянно намираше общ език и с младежите, и със старците ", споделя наследникът й.

Кеси става в 5 ч. сутринта, пет пъти дневно се моли, обича да подремва. Хапва по малко, само че постоянно. Обратно на всички диети обича повече сланинка в месото, сметаната, маслото и млякото.

Рецептата за дългоденствие на Кеси Каруева не е комплицирана. " Важното е добре да се храниш и топло да се обличаш ", счита тя.

" Росийская газета " напомня, че сега в Чечня има над 200 столетници при 1.4 милиона население.

Според информация от пролетта на предходната година, през 1933 година в некролозите на " Time Magazine " и " New York Times " се оповестява, че на възраст 256 години, умира Ли Чинг Юн, които към този момент е погребал 23 дами и е възпитал 180 наследника.

Тайната на младостта на Ли Чинг Юн се заключава в това, че той постоянно поддържа душевно успокоение, а диетата му се състои от ориз и вино.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР