Железопътна компания, която набира 30 жени влакови машинисти в Саудитска

...
Железопътна компания, която набира 30 жени влакови машинисти в Саудитска
Коментари Харесай

28 000 жени в Саудитска Арабия кандидатстваха за влакови машинисти

Железопътна компания, която набира 30 дами влакови машинисти в Саудитска Арабия, разгласи, че е получила 28 000 молби за работа.

Одобрените претенденти ще ръководят високоскоростни влакове сред светите градове Мека и Медина, откакто преминат едногодишно образование.

Това е първият случай, в който сходни позиции се оферират на дами в консервативното мюсюлманско кралство.

В продължение на десетилетия Саудитска Арабия имаше едно от най-ниските равнища на присъединяване на дамите в работната мощ в света.

В последните години обаче държавното управление поставя старания да усили броя на дамите, които работят, като част от проекта на престолонаследника принц Мохамед бин Салман за диверсифициране на подвластната от петрола стопанска система.

Страната реализира и редица обществени промени, включително анулация на възбраната дами да карат коли и облекчение на разпоредбите, тъй че те да могат да пътуват по-свободно.

В резултат на тези промени присъединяване на дамите в работната мощ е повишено съвсем двойно в последните пет години - до 33%, а през първите шест месеца на предходната година в работната мощ са се влели повече дами, в сравнение с мъже.

Мъжете обаче към момента заемат множеството работни места, изключително в обществения бранш, съгласно изследване на американския мозъчен концерн Brookings Institute.

По тази причина оповестените свободни работни места за дами от страна на испанската железопътна компания Renfe евентуално ще удовлетворят единствено дребна част от дамите, които желаят да работят в обществения бранш.

Въпреки огромните обществени промени, саудитските дами към момента би трябвало да получават утвърждение от мъж аставник, с цел да се омъжат или да получат избрани здравни грижи.

Защитници на човешките права също по този начин настояват, че дамите не престават да се сблъскват с дискриминация във връзка с брака, фамилията, разводите и решенията, свързани с децата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР