Желание за работа и невъзможност за разбирателство. Такъв беше стартът

...
Желание за работа и невъзможност за разбирателство. Такъв беше стартът
Коментари Харесай

Първи ден на новия парламент: топят ли се ледовете?

Желание за работа и неспособност за съгласие. Такъв беше стартът на новия 49-ти парламент, почнал със съвпадения на цели и неуспех на избора на ръководител, който ще продължи и на следващия ден. Както и при започване на 48-ия парламент, първият ден може да се проточи, само че не по-късно от петък. На Разпети петък няма да работим, сподели по-рано водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Очакванията са на следващия ден да бъде определен ръководител. Днес се организираха съвещания, които да преодолеят известно разграничаване на третите, четвъртите и петите в Народно събрание след изказвания на Борисов, че държавно управление може да има единствено сред първите две - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. При днешното гласоподаване в пленарна зала само от " ИТН "  подкрепиха претендента на ГЕРБ-СДС Росен Желязков за ръководител. 

Ледовете се топят?

Въпреки фалстарта, който в предходното 48-о НС предопредели разпада му, този път се прокрадва тиха вяра. И шестте обединения в 49-ото Народно събрание се афишират за приемане на бюджет за 2023 година, а като се изключи " Възраждане "  останалите имат съвпадане по цели като Шенген, еврозоната, законите за Плана за възобновяване и резистентност. От Движение за права и свободи и " ИТН "  (ИТН) обаче не загатнаха правосъдната промяна, Българска социалистическа партия пропусна пътя към еврото, а единствено от ПП-ДБ се оповестиха за преустановяване на " противозаконната окупация на Украйна ". Затова пък социалистите и депутатите на Костадин Костадинов за прощален път и на всеослушание желаеха България да не поддържа по никакъв метод Украйна. Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ единствен означи подготовката на локалните избори, с която да се заеме постоянно държавно управление.

Първата политическа мощ ГЕРБ-СДС заявява примирение и диалогичност, втората - " Продължаваме промяната-Демократична България "  (ПП-ДБ), предложи споделено председателство на първата във тип на ротация на 2 месеца, в това число и за началник на правната комисия. Макар че ГЕРБ отхвърлиха концепцията, а по Българска национална телевизия проф. Пламен Киров я дефинира като противоконституционна и дискриминираща останалите партии, пред публицисти Борисов още веднъж сподели подготвеност за разговор: " Тези дни демонстрираме и самообладание, и внимание, и диалогичност… Ако с самообладание и приемливост оставим днешния ден да помислим, има разновидности. Искаме решение, а то би трябвало да мине през взаимни отстъпки ”.

Борисов с следващ поклон към Радев

Лидерът на ГЕРБ още веднъж направи поклон към президента, лансирайки концепцията, в случай че партиите не се спогодят за държавно управление, като непрекъснато да бъде определено служебното. По този начин то ще е под контрола на Народното събрание. През юли 2021 година и Мая Манолова, тогава народен представител от " Изправи се БГ! Ние идваме! "  предложи същото, откакто договарянията за кабинет още веднъж зациклиха. След изборите на 2 април пък Борисов предложения и президента на диалозите за кабинет поради огромния му опит в сформиране на служебни ръководства, а през днешния ден на два пъти изясни на публицистите по какъв начин единствен той е станал на крайници при влизането на Румен Радев в пленарна зала.

Дали се отплаща за съвпадението на позиции на ГЕРБ и служебната власт в последната година (с изключение на " Асфалтгейт " ) или е калкулирал президента като незаобиколим фактор в българската политика, не е ясно. Но смяната е забележима. Борисов твърди, че виждал президента като обединител, откакто има " такава тежка политическа борба сред партиите ". 

Каква сподели Радев през днешния ден?

Самият Радев в речта също си съответства с цели, декларирани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. С изключение на един - еврозоната. Той очерта другите като приемане на бюджет за 2023 година, влизане в Шенген, нужните за ПВУ закони, правосъдна промяна, рационализация на въоръжените сили.

Румен Радев на път към Народното събрание през днешния ден.Снимка: BGNES

" На 49-ото Народно заседание е отредена съдбовна роля. Всички чакаме час по-скоро то да вземе дълго отлагани решения освен за излаз от политическата рецесия, само че и за отстояване на европейската вероятност на страната и бъдещето ни като демократично общество ", сподели президентът. Ако не се стигне до постоянно държавно управление, служебното е готово да внесе проектобюджет, само че последната дума ще имат депутатите по " най-проблемната част за бюджетния недостиг ". Това значи, че кабинетът на Румен Радев ще остави отговорността за финансовата непоклатимост на страната в ръцете на Народното събрание и изкушението депутатите да натоварят бюджета с милиарди разноски поради избори. 

В търсене на общи цели

Следващите часове ще покажат вероятен ли е излаз от политическата рецесия с реализиране на нужното единодушие и рационални взаимни отстъпки, с цел да проработи 49-ото Народно заседание. Всяка от партиите, като се изключи " Възраждане ", е наясно, че на нови избори през юли ще пострада от отлив на гласове. Но задачата на Костадинов не е избор през лятото, а локалните избори, когато се надяват да бъде плануван и референдумът им против еврото.  

На двустранна среща в късния следобяд представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ въпреки всичко откриха, въпреки и по-дълъг, път към единодушието - преди избор на ръководител, ще дефинират законодателните начинания. На среща на следващия ден ще бъде излъчена контактна група за значимите цели на първите две политически сили.

Парламентът върви към своя Великден.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР