Изявленията на румънския здравен министър Александру Рафила на пресконференция вчера

...
Изявленията на румънския здравен министър Александру Рафила на пресконференция вчера
Коментари Харесай

Изявление на здравен министър предизвика паника

Изявленията на румънския здравен министър Александру Рафила на конференция през вчерашния ден провокираха известна суматоха в Румъния и нужда от разяснения. Министърът прикани румънците на възраст под 40 години да отидат " допустимо най-скоро " до фамилните си лекари или до аптеките, с цел да си вземат таблетките калиев йодид.

Говорителят на Национално-либералната партия Йонуц Строе разяснява нощес пред телевизия Антена 3, че тематиката за раздаването на таблетки калиев йодид е била обявена по метод, който оставя доста на въображението на популацията, без ясни пояснения, написа в. „ Адевърул “.

Строе съобщи пред малкия екран, че е нужен професионализъм, когато се приказва по такива чувствителни тематики. Той добави, че министерството би трябвало да изясни в какви обстановки би трябвало да се ползва това хапче и кой може да го ползва.

В резултат здравното министерство, което се управлява от представител на Социалдемократическата партия, излезе с разяснения.

Разпределението на таблетки калиев йодид е предопределено за популацията под 40-годишна възраст единствено при положение на облъчване след нуклеарен случай, посочи здравното ведомство, представено от Аджерпрес. Министерството акцентира, че превантивно приложение на таблетките е противопоказано.

От началото на спора в Украйна министерството на опазването на здравето е загрижено за снабдяването с йодни таблетки и стартира акция за информиране на популацията по какъв начин да ги употребява. Разпределението на медикаментите измежду популацията е гратис въз основа на рецепта, издадена от фамилния доктор. Това не е нещо ново, министерската заповед, която контролира тази активност, е в действие от 23 юни, припомня ведомството, ръководено от Александру Рафила.

Таблетките с йод се отпускат допълнително от 2500 аптеки, чийто лист може да бъде открит на уеб страницата на министерството.

Говорителят на Национално-либералната партия Йонуц Строе показа пред Антена 3, че изказванията на министъра на конференцията са засилили страховете на хората.

" В момента хората имат страхове, фамилните лекари споделят, че с тях се свързват настоятелно пациенти, които желаят да получат това лекарство допустимо най-скоро ", сподели Строе. " След две години от пандемията се намираме в извънредно комплициран подтекст на сигурност, в такава обстановка би трябвало да доминират спокойствието, обективността и цялостната информация ", добави той.

„ Обикновено, когато един министър поддържа връзка обществено, изключително по такива деликатни въпроси, той би трябвало да го прави професионално, умерено, обективно и изчерпателно. За страдание, днешното изказване на господин Рафила оставя доста благоприятни условия за пояснение “, разяснява Строе и прикани министерството на опазването на здравето да показа повече детайлности по този въпрос, точно с цел да не се основава суматоха.

Таблетки калиев йодид 65 мг се ползват единствено по напътствие на управляващите и единствено при положение на нуклеарен случай, написа в. " Адевърул ". Властите ще осведомят обществеността посредством радиото, малкия екран, пресата и сирените на гражданска отбрана.

Таблетките с йод се одобряват през устата и могат да се дъвчат или гълтам. При деца под 6 години таблетката може да се счука и да се смеси с мляко, плодов сок, мед или кисело мляко. При кърмачета дозата може да се разтвори в мляко, вода, плодов сок или да се раздроби и смеси с тези течности.

Препоръчителната доза за възрастни и деца над 12-годишна възраст е две таблетки, за деца на възраст сред 3 и 12 години целесъобразната доза е една таблетка, за деца на възраст сред 1 месец и 3 години е половин таблетка, а за новородени - четвърт таблетка.

В осведомителното управление, представено от вестника, се показва, че с цел да бъдат ефикасни при блокиране на радиоактивното усвояване, таблетките би трябвало да се одобряват допустимо най-скоро след излагане на радиация.

В насоките се показва още, че на новородените не би трябвало да се дава повече от една доза. Потенциалната изгода от йодната профилактика е толкоз по-голяма, колкото по-млада е възрастта. Рискът от рак на щитовидната жлеза на единица доза радиоактивен йод е по-висок при плода, новородените и бебетата, в сравнение с при възрастните. В резултат на това целевата група за банкет на йод са най-вече хора на възраст под 40 години. Профилактиката с калиев йодид не се предлага при хора над 40-годишна възраст, защото рискът от рак на щитовидната жлеза е невисок, до момента в който рискът от йод-индуцирани затруднения на щитовидната жлеза е по-висок. Лекарството е противопоказано за хора с сензитивност към калиев йодид или към някоя от неговите съставки, за хора с херпетиформен дерматит и васкулит.

Приемането на таблетки калиев йодид не е лишено от странични резултати. Те могат да бъдат под формата на обриви, хрипове, стомашно-чревни разстройства, нараснала интензивност на щитовидната жлеза. Съобщава се също за автоимунни болести на Грейвс и Хашимото - токсична нодуларна гуша и йод-индуциран хипотиреоидизъм.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР