Изявления, че Русия подготвя нахлуване в Украйна, които редовно се

...
Изявления, че Русия подготвя нахлуване в Украйна, които редовно се
Коментари Харесай

Как западното разузнаване лъже ръководството на САЩ за “руското нахлуване”

Изявления, че Русия приготвя навлизане в Украйна, които постоянно се повтарят от западни политици, се основават на данни от военното разузнаване. Кой и по какъв начин получава тази информация, по какъв начин се пояснява - и за какво това тълкуванеоляма степен на възможност е деформиране или откровена неистина?

За фискалната 2020 година военното разузнаване на Съединени американски щати получи 23,1 милиарда $. Това са и главният бюджет, и парите за непредвидени интервенции в чужбина. Реалният бюджет на военното разузнаване на Съединени американски щати може да бъде близо 80 милиарда годишно. Американците разполагат с най-големия разследващ уред на планетата, най-голямата система от спътници за наблюдаване, най-големия флот от дронове, големи запаси за електронно разузнаване и други сходни.

Всичко това е доста показателно, изключително в случай че си спомним, че същите тези хора (заедно с ЦРУ), разчитайки на „ свидетелствата “ на един-единствен агент-фантазьор, убедиха президента на Съединени американски щати, че Саддам Хюсеин създава оръжия за всеобщо заличаване. Познатата ни епруветка, кръстена на Колин Пауъл. Разбира се, военното разузнаване може да е имало стотици сполучливи интервенции по-късно, само че сходни епични провали се помнят дълго време.

Числа и рутина

Военното разузнаване в западната подчиненост на разследващите общности е високоспециализирана техническа работа. То е ориентирано само към приемане на информация за армията, а от време на време и за военно-промишления комплекс на евентуален зложелател. Това е голяма рутинна работа на стотици хора - всекидневно следене на придвижването на военни елементи, тяхното всекидневие, обичай. И по-късно всичко това се вкарва в таблици, слага се в бази данни и се пробват да схванат какво какво е.

Като се има поради концентрацията на голяма маса механически средства, работата като цяло се прави с високо качество. Военното разузнаване задоволява потребността от тактическа и оперативна информация за евентуалния съперник. Стратегическата картина на света и политическият подтекст просто не ги интересуват.

Грубо казано, американското военно разузнаване има много точна визия за това какви количествени, механически и софтуерни благоприятни условия има Русия, само че не схваща претекстовете за взимане на решения в Москва и не може да пресметна избрани стъпки на съветското управление. Американското военно разузнаване се свежда до числа. Там се реалокира това и това звено, персоналният състав е подобен и подобен. Информативно, потребно, само че не основава картина на света. Политическата обстановка не е взета под внимание напълно.

Сателити и отворени данни

Информацията, която сега се обработва от американското разузнаване за дейностите на съветската войска, е получена по предвидим метод. По-голямата част от този масив се състои от сателитни изображения, направени през последните няколко месеца. Някои от тях се дублирани, защото сателитното съоръжение зависи от времето. Малко и цялата орбитална формация става безполезна.

В актуалните условия обаче е на практика невероятно да се скрие дълготрайното прекачване на обилни сили и средства. Но даже и в тази среда оценките на западните специалисти се разграничават доста: някои приказват за 50 батальонни тактически групи на съветската войска, ситуирани сега в радиус от 250 километра от украинските граници, а някой за 100. Недвусмислено се твърди, че 41-ва общооръжейна войска от Централен окръг е пристигнала в този регион в европейската част на страната напролет на 2021 година и по този начин е останала там.

Но за какво? Американското военно разузнаване няма отговор на това. То не е основано да намира тези отговори. То може единствено да съобщи, че влакове с техника идват от Сибир без личен състав, единствено с транспортни екипи. И за това има данни от военни галактически средства. Въпреки че всичко това е на практика отворена информация. Тоест, не че има известия за придвижването на ешелони на всеки пост, само че хората, които се интересуват, могат елементарно да намерят съответната информация, даже без да имат сателитносъзвездие и без да харчат десетки милиарди долари.

В тази руда, несъмнено, има зърна злато. Американците настояват, че ученията на резервистите са зачестили в съветската войска. А също, че съветските военни се учат да противодействат на противотанкови управляеми ракети. Някой е схванал това, и то не от спътник. Но не безусловно посредством сътрудници. Достатъчна е една обява или репортаж в ефирен канал, където ще бъде упомената някоя от задачите на тактическите учения.

Редица западни анализатори пропущат, че от есента на предходната година американското разузнаване е почнало да изпитва компликации при следенето на придвижванията на съветските войски. Защото Русия стартира да поставя старания да прикрива тези придвижвания. През пролетта на същата 2021 година войските се движеха надали не намерено.

Освен това, в случай че напролет на предходната година съветската войска действаше доста бързо, като част от „ неочаквани инспекции на бойната подготвеност “, то през последните шест месеца придвижването на силите и средствата става постепенно, последователно, само че непреклонно. И доста по-дискретно (повече за това по-долу), техниката се слага на авансово определени позиции в продължение на месеци, а от време на време се мести няколко пъти без личен състав, който остава в гарнизоните и може бързо да бъде разпрострат във всяка точка.

Всичко това се преглежда от американците като стратегическа подготовка за нещо. Поради това в публичното поле започнаха да се появяват голям брой сателитни фотоси на съоръжение в бази за предпазване. И това сега е единствената доказателствена база за „ подготовка на рускотонашествие в Украйна “. Което се употребява от западните медии и политици.

Грешка в разбора

Съвременните средства за разузнаване, умножени по мегатони отворена информация, основават толкоз данни, че е елементарно да се удавят в него. От една страна, повече информация значи повече благоприятни условия. Стотици сателитни фотоси, милиарди телефонни позвънявания, имейли, обществени медии. Компютърните технологии наподобява са създали допустимо прекосяването към количествени форми на разбор. Но въпреки всичко главният фактор за оценка на информацията беше умеенето на анализаторите.

Всяко от структурните подразделения на военното разузнаване на Съединени американски щати (като предписание съгласно типовете войски) има проучвателен институт, в който работят специалисти по Русия с друга степен на подготовка. Някои с много висока. Много от тях са някогашни жители на Съюз на съветските социалистически републики или Руската федерация, които от дълго време живеят в Съединените щати. Те са тези, които правят оценка заканите и поясняват всички тези сателитни изображения и глупави селфита в обществените мрежи пред танк на железопътна платформа. Основната им задача е да обяснят и/или да намерят претекст. Тоест да направи това, което военното разузнаване като такова не е в положение да направи независимо.

На този стадий са вероятни проблеми с тълкуването. Всичко е обвързвано с командната верига. Армията по формулировка не може да постанова своя дневен ред или мироглед. Решението постоянно се взема от цивилните управляващи, които се управляват от заключенията на цивилни специалисти, даже и да работят за военните. Тоест военното разузнаване със своите спътници и друга електроника само носи снарядите.А изводите се вършат от други хора.

И тази обстановка не е единствено американска. Така работи системата в целия свят. Включително и Руската федерация, където шефът на ГРУ даже няма по този начин нареченото постоянно време за доклад пред президента. В същото време, доста постоянно, в случай че не постоянно, военните (и на главно равнище на разузнаване и анализаторите, свързани с военните) считат, че политиците, когато вземат решение, изхождат от техните - военни - данни и мироглед за света. В 99% от случаите това не е по този начин. Точно заради това е толкоз значимо да се разпореди анализът на данни от военното разузнаване на „ цивилен аутсорсинг “. За предпочитане е допустимо най-далеч от действителните военни.

Но даже и доста консервативният свят на разузнаването се трансформира. Сега, да вземем за пример, военното разузнаване на страна отвън НАТО, шведското МУСТ, зае едно от водещите места в Европа. То се е заело с работата на цивилни експерти, най-вече в Русия. Някои западни специалисти даже считат, че шведите са се трансформирали в " мравки " - в тази област те носят товар, по-голям от личното си тегло.

От друга страна, софтуерното закъснение от Съединени американски щати на множеството страни от НАТО (особено тези Източна Европа) има противоположен резултат – избухлив растеж на интереса към положителното остаряло разузнаване под прикритие. Сега Румъния се счита за най-успешната в тази област измежду военното разузнаване на страните от НАТО. Съвсем неотдавна в Афганистан самите американци използваха румънски експерти за осъществяване на скрито разузнаване. В последна сметка даже учебното заведение за разузнавачи на НАТО беше преместено в Трансилвания, в град Орадя.

Мъгла на войната

Днес, до края на януари 2022 година, се разви любопитна обстановка. Американските механически средства на военното разузнаване престанаха да вървят в крайник с съветската войска. След като изгубиха достъп до данни в действително време, американците изпаднаха в мъгла, в която могат да разчитат единствено на догатки. Американското военно разузнаване установи обстоятелството, че съветските войски непрестанно се движат някъде покрай украинската граница, само че не може да каже сигурно какъв брой тъкмо и къде тъкмо. Но всичко това явно не е без причина. Нищо повече не се изисква от действителното разузнаване, заключенията би трябвало да се вършат от специалистите.

Тези специалисти обаче от дълго време се убеждават, че Русия по дифолт просто е длъжна да нахлуе в Украйна. Данните, които идват от техническите средства на военното разузнаване, са приспособени към тази теза.

Има обща политическа поръчка Русия да се показа за нападателна и това получава експертна поддръжка. Всичко това е типичен „ остатък от оценка “, когато неналичието на справедлива разследваща информация се запълва от богатото въображение на анализаторите.

Дори незадълбочен разбор на това, което научните институти в Съединените щати, свързани с военното разузнаване, разгласиха през последния месец, демонстрира, че те са фокусирани върху намирането на политическа мотивация за „ рускотонашествие в Украйна “. Не намирайки такава, те стартират да проектират вероятни разновидности за „ навлизане “: от пълномащабна окупация на Украйна до „ углавен удар “.

Важно е всичко това да няма нищо общо с същинското разузнаване и същинската разследваща информация. Това е чиста игра на мозъка. Най-честните анализатори намерено признават, че техните изводи не са нищо повече от политически догатки. Че въз основа на наличната информация е невероятно да се пресметна нито сюжетът на „ нашествието “, нито вероятният му проект, и още повече, невероятно е да се приказва тъкмо за датата.

Това, от което се нуждае американската разследваща общественост сега, не са механически данни или боен разбор самичък по себе си. Нуждае се от стратегическо разузнаване – пояснение на същинските претекстове на дейностите на Кремъл. С други думи, това е отговорност на Централно разузнавателно управление на САЩ, а не на военните. Но опциите на Централно разузнавателно управление на САЩ в Москва към този момент са сведени съвсем до нула, заради което данните от военното разузнаване излязоха на напред във времето. Което също е мъчно за еднопосочно пояснение. В резултат на това политическото управление на западния свят (и на първо място на Съединените щати) се озова в основан от индивида информативен балон.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР