Изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за готовността

...
Изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за готовността
Коментари Харесай

Сергей Лавров: НАТО се опитва да оказва натиск върху приятелски страни на Русия


" Изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за готовността му да одобри Финландия и Швеция в Алианса е високомерен опит за оказване на напън върху политиката на страни, другарски настроени към Русия ", съобщи съветският външен министър Сергей Лавров, представен от “Российская газета “.

„ Убедени сме, че в сегашните бурни времена извънблоковият статут е най-ефективният метод страните да подсигуряват своята сигурност “, добави министърът.

Лавров за следващ път акцентира, че дневният ред на договарянията сред Москва и НАТО за гаранции за сигурност е дефиниран доста ясно.

Според външния министър един от стълбовете на самодейността на Руската федерация е изтеглянето на непознати сили, техника и въоръжение от територията на страни, които не са били членки на НАТО към посочената дата. Те включват и България и Румъния.
Снимка: iStock

На основна среща за Украйна в Женева пък външният министър на Русия и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен разискват рецесията.

Срещата се случва на фона на опасенията на Украйна и западните й съдружници, че Русия е струпала близо 100 000 бойци на украинската граница. Москва отхвърля, че приготвя нова военна атака, само че насочи претенции към Запада и предизвести, че може да предприеме неназовани военни дейности при противоречие от западните страни.

Москва упорства, че няма желание да атакува Украйна, само че желае " стоманени " правни гаранции против разширението на НАТО. Миналата седмица представителите на Съединени американски щати и НАТО отхвърлиха даже да го разискват, написа Би Би Си.

Кремъл очакваше писмен отговор на настояванията си тази седмица - само че държавният секретар на Съединени американски щати Блинкен ще дойде за среща със Сергей Лавров без него. Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи през вчерашния ден, че Москва би била удовлетворена и от отговор през идната седмица.

Докато дипломатите правеха паузи сред срещите, американски и съветски специалисти предложиха нови подходи за разрешаване и схващане на рецесията. Идеите им варираха от публично признание на съперници до гаранции, че Украйна няма да се причисли към Северноатлантическия съюз.

Русия и Съединени американски щати към момента не могат да реализират единодушие даже по самата тематика на договарянията. През декември съветското външно министерство разгласява проектодоговори със Съединени американски щати и НАТО и изиска незабавен отговор на тях. Те оферират:
  • Отхвърляне на разширението на НАТО на изток
  • Отказ от приемане на някогашните руски републики в Алианса и от всякакво военно съдействие с тях
  • Връщане на войските на НАТО на позициите от 1997 година - преди присъединението на 14 страни от Централна и Източна Европа към Алианса

Вашингтон и Брюксел отхвърлят да разискват тези претенции като противоречащи на Хартата на НАТО, която съдържа правилото на " отворените порти ".


По-рано през днешния ден стана ясно, че Русия желае евакуиране на силите на НАТО от България и Румъния като част от предложенията си за гаранции за сигурността.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР