Известно е, че да говориш два езика има доста познавателни

...
Известно е, че да говориш два езика има доста познавателни
Коментари Харесай

Владеенето на чужд език променя структурата на мозъка

Известно е, че да приказваш два езика има много познавателни преимущества. Да сменяш от един език на различен е невероятна гимнастика за мозъка. Сега обаче, ново проучване демонстрира, че владеенето на два езика може фундаментално да промени структурата на мозъка, карайки го да работи по метод, друг от работата на мозъка на човек, който приказва единствено един език.

„ Двуезичните хора са модел за надзор на познанието “, споделя Джудит Крол от Университета в Пенсилвания. Те имат два езика в главите си и могат да превключват от единия към другия когато изискат. „ Ако говорите два езика и от време на време изпитвате компликация да подберете верния изказ, това е по този начин тъй като и двата езика са в подготвеност във вашия мозък и той непрестанно преработва информацията на двата езика “, разяснява Крол.

Усилието да се избере един от двата езика или да се превключва от единия към другия в действителност оказва помощ за построяването на нови връзки в мозъка и до преструктурирането на съществуващите.

Изследване на 60 бебета на които се приказва на два езика и 60 бебета на които се приказва единствено на един език демонстрира, че с израстването си, тези, на които се приказва на два езика, стартират да гледат в устата този който приказва, а не в очите.

Бебетата, на които се приказва на един език, гледат говорещия в устата единствено, когато той приказва на родния им език.

Според Крол проучването е добър образец за това, по какъв начин двуезичните качества могат да подобрят познавателните качества на човек. „ Бебетата които слушат да им се приказва на два езика привикват с тях доста бързо. Това не им пречи на развиването, по-скоро тъкмо противоположното “, споделя Крол.

Разбира се измененията в мозъчните връзки не стават по един и същи метод във всеки мозък. Изследването на Крол демонстрира, че колкото и лесна да наподобява промяната от един език към различен, в действителност това провокира много огромни мозъчни старания, които в последна сметка развиват новите връзки в мозъка.

В Европа от ден на ден хора приказват по два езика, като за Европейски Съюз приблизително две трети от популацията е заявило, че приказва минимум един непознат език.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР