Известният руски опозиционен лидер Владимир Кара-Мурза бе обвинен в държавна

...
Известният руски опозиционен лидер Владимир Кара-Мурза бе обвинен в държавна
Коментари Харесай

Обвинение! Руски опозиционер нарочен за измяна


Известният съветски опозиционен водач Владимир Кара-Мурза бе упрекнат в държавна измяна, заяви през днешния ден неговият юрист, представен от Франс прес.

Държавната измяна е тежко наказуемо закононарушение. Кара-Мурза към този момент се намира в пандиза за рецензии против съветската атака в Украйна.
-->
" Нашият клиент е упрекнат, че на три пъти е взел думата и е отправил рецензия против съветските управляващи на обществени събития в Лисабон, Хелзинки и Вашингтон ", съобщи неговият юрист Вадим Прохоров, представен от ТАСС. Той акцентира, че тези изявления не са застрашавали с нищо сигурността на Русия, а са били обществени рецензии.

Защитата на Кара-Мурза добави, че казусът се проверява от Следствения комитет, а не от Федералната работа за сигурност, което е казус за случай на държавна измяна.

Руските правоохранителни органи оповестиха по-рано, че съгласно следствието публицистът " от дълго време си сътрудничи с една от страните от НАТО ", отбелязва ТАСС, като напомня, че според новата редакция на Наказателния кодекс на Руската федерация, член 275 планува наказателна отговорност за даване на непозната страна на информация, представляваща държавна загадка, прекосяване на страната на врага или даване на непозната страна на финансова, логистична, консултантска или друга помощ, ориентирана против сигурността на Руската федерация. 

В Русия закононарушението " държавна измяна " се санкционира с до двадесет години затвор, само че присъдата може да бъде увеличена, в случай че против подсъдимия има няколко обвинявания.

Владимир Кара-Мурза към този момент е обект на други две наказателни каузи. През април той бе задържан в Москва, откакто разкритикува офанзивата в Украйна, най-вече в обществените мрежи, и бе упрекнат в " разпространяване на погрешна информация " за съветската войска - закононарушение, наказуемо с до 10 години затвор.

Впоследствие, през август, по време на престоя си в пандиза, той бе упрекнат, че е работил за организация, избрана като " нежелана " в Русия, организирайки през 2021 година в Москва конференция за политическите пандизчии.

Четиридесет и една годишният Владимир Кара-Мурза е един от последните съветски опозиционери, които към момента са в Русия. Той беше непосредствен до опозиционния водач Борис Немцов, погубен близо до Кремъл през 2015 година Освен това работеше с организацията на Михаил Ходорковски, някогашен олигарх, трансформирал се в съперник на Владимир Путин и живеещ отвън Русия.

Кара-Мурза твърди, че е бил токсичен два пъти от съветски сътрудници, през 2015 година и 2017 година, поради политическата си активност.

Във вторник Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) осъди Москва за решението да отхвърли кандидатурата на Владимир Кара-Мурза на изборите в Русия заради притежаваното от него двойно съветско и английско поданство. Опозиционният водач има съветско поданство по рождение и е получил английско поданство, откакто се преместил в Обединеното кралство с майка си, когато е бил на 15 години.

Източник: БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР