Известният археолог проф. Кристос Сирогианис призова британската аукционна къща „Кристис“

...
Известният археолог проф. Кристос Сирогианис призова британската аукционна къща „Кристис“
Коментари Харесай

Ще продаде ли „Кристис“ краден Ерос?

Известният археолог проф. Кристос Сирогианис прикани английската аукционна къща „ Кристис “ да изтегли от продажба мраморна римска скулптура от I век. Причината – има съществени догатки, че е обвързвана с дилъри, за които е обществена загадка, че продават крадени антики.

Високата 94 см скулптура, изобразяваща Ерос, украсява корицата на каталога за търга, разгласен за 4 декември, и се чака да бъде продадена на цена сред 500 000 и 800 000 английски лири, оповестява „ Гардиън “.



Сирогианис твърди, че разполага с четири фотоси на безусловно същият артефакт. Те били открити измежду архивите на Робин Саймс и починалия му сътрудник Христо Михаилиди, конфискувани от полицейските управляващи на Гърция и Италия. Сирогианис не е инцидентен археолог. Дълги години е бил началник на археологическия департамент в Кеймбриджкия университет, а неотдавна преподава в Института за перспективни проучвания в Орхус, Дания.

Гръцките и италианските управляващи са му дали достъп до конфискуваните материали от домовете на Саймс и Михаилидис за задачите на неговите университетски проучвания. Сирогианис изследва интернационалните мрежи за трафик на антики. За 13 години е съумял да разпознава 1100 крадени артефакти, които са продавани от аукционни къщи и частни галерии или към този момент са купени и изложени в частни сбирки. Той уведомява Интерпол и редица национални полицейски служби, като по този метод играе основна роля във връщането на откраднатите полезности в страните им на генезис.

Изследванията Сирогианис почиват на десетки хиляди фотоси и други архивни единици, конфискувани при полицейски обиски на лица, търгуващи или пренасящи антики. Сред проучените от него „ източници” са и „ работните тетрадки “ на наказаните в Италия за продажба на крадени антики - Джакомо Медичи, намиращ се в пандиза от 2004 година, и Джанфранко Бечина, пратен зад решетките през 2011 година. Сирогианис твърди, че тези двама трафиканти са били главните доставчици на Робин Саймс и Христо Михаилидис.

През 2005 година Саймс получава ефикасна присъда за това, че е нарушил правосъдно предписание и макар него е продал египетска скулптура на стойност 3 милиона лири. Съдията дефинира защитната му теза като „ добре пресметната машинация “. През 2016 година, с помощта на взаимните дейности на италианската и швейцарската полиция, в Италия са върнати откраднати мраморни скулптури и други скъпи съкровища. Те са конфискувани от по този начин наречения фрий порт в Женева, който съставлява зона с хангари и хранилища, освободени от налози и митнически такси. Органите на реда допускат, че индивидът, складирал там полезностите, е точно Робин Саймс.

Според Сирогианис „ Кристис”, която другояче доста обича да се популяризира като аукционна къща,проверяваща всеки артефакт деликатно и детайлно, в съответния случай е позволила огромен пропуск и не се е съветвала с гръцките и италианските управляващи. Иначе шефовете и кураторите ѝ от дълго време щяха да знае, че Робин Саймс и Христо Михаилидис са измежду най-известните търговци на противозаконни антики.

От „ Кристис”, естествено, настояват, че статуята е „ благосъстоятелност на благородник “. Той е частен колекционер и я има от 1986 година. Купил я е като част от сбирката на френския публицист Роже Пейрефит (1907-2000), който пък я бил купил от Никола Ландау в края на 60-те години на предишния век. Или най-малко такова било обяснението на починалия към този момент публицист.

Сирогианис счита, че по този начин разказан, произходът на античната статуетка е повече от подозрителен. И по тази причина „ Кристис” е трябвало да се свържат с полицията - или за подпомагане за доказване на легален генезис, или просто за съвет какво се вършат в сходна обстановка. Според него това не е първият случай, в който от „ Кристис” си затварят очите.

През 2014 година, да вземем за пример, археологът сигнализира, че на търга на аукционната къща в Ню Йорк предстоят да бъдат продадени пет антики със подозрителен генезис. Една от тях е праисторически кумир от Сардиния, рекламиран като благосъстоятелност на един от най-богатите частни колекционери на антично изкуство в света. Изследователят обаче потвърждава, че фотоси на този артефакт съществуват в архивите на Джакомо Медичи - един от босовете на международната иманярска мафия. След интернационална полицейска интервенция, през 2004 година той е наказан на 10 година затвор и "глоба " в размер на 16 млн. евро по по обвинявания за незаконен експорт (вкл. и от България) и укриване на археологически находки.

При един от обиските, в склад на Медичи са открити към 4000 плячкосани антични предмети и фотоси на други няколко хиляди антики. В хода на следствието е потвърдено, че Медичи е дясната ръка на Робърт Хехт - правоприемник на заможно американско семейство и познавач на антики, с чието ходатайство нелегално добитите полезности стигат до... под дърво и камък: от ревностно защитавани частни сбирки, до обществено рекламирани аукциони; от Бостънския музей на изящните изкуства, през Британския музей и Музеят за класическо изкуство в Берлин, та чак до Музея “Михо” в Япония…



Част от находките, открити в един от складовете на Джакомо Медичи. Операцията е проведена и извършена от италиански и швейцарски профилирани полицейски елементи. Снимките, които е употребил проф. Кристос Сирогианис са част от албумите (общо 68 на брой), конфискувани от италианския трафикант и дилър на антики.

Само по този канал, през 70-те, 80-те и 90-те години на предишния век, единствено от Италия са изнесени скъпи предмети за над 500 млн. щ. $. Като за задачата иманярската мафия е разкопала и ограбила близо 100 000 антични погребални уреди – от елементарни гробове до фамозните етруски многокамерни гробници.

Разследването на незаконната скица, в която са забъркани археолози, реставратори, артдилъри, чиновници на аукционните къщи "Сотбис " и "Кристис ", както и музейни уредници от "Метрополитън " и "Гети ", са разказани в книгата на Питър Уотсън и Чечилия Тодескини - "Конспирацията на Медичи ", преведена на български още през 2009 година.

Та, разкритията на Сирогианис стават причина петте артефакта да бъдат изтеглени от търга, а препродажбата им - предотвратена. Три години по-късно, праисторическият кумир от Сардиния е иззет от анонимния частен колекционер при полицейска интервенция.

Официалната позиция на аукционната къща „ Кристис” е общоприета:

„ Извършихме задълбочени изследвания и не открихме аргументи, заради които да имаме подозрения дали артефактът би трябвало да бъде продаван или не. Аукционната къща в никакъв случай не би продала нещо, за което има аргументи да се съмнява, че е крадено или подправено.

Ние отделяме доста време и финансови средства, с цел да проверим артефактите, за които се грижим. Правим информации с всевъзможни регистри на крадени творби – създавани от академичната общественост, от органите на реда, от публични организации; национални и интернационалните. Когато публикуваме каталозите си, ние приветстваме деликатния надзор от странични наблюдаващи. Това ни оказва помощ да подсигуряваме, че посочената информация в каталога дава отговор на истината.

Ние съзнателно издаваме каталозите си авансово. Така има опция да излезе нескрито и нова информация, която да подсигурява, че, в последна сметка, ще се продадат единствено артефакти с потвърден генезис. Като форма на спомагателна отбрана ние изпращаме каталозите си и до всички посолства, и до всички институции, които съхраняват архиви, свързани с предмета на нашата активност. “

Сирогианис обаче не има вяра, че изказванията в формалното изказване на "Кристис " дават отговор на истината. На него, да вземем за пример, аукционната къща не е изпратила въпросния азбучник с проблематичния Ерос. Факт, който може да се дължи на нормално самочувствие или пък...

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР