Известна със ски курортите, меките температури и щедрите данъчни облекчения,

...
Известна със ски курортите, меките температури и щедрите данъчни облекчения,
Коментари Харесай

Андора забранява закупуването на имоти от чужденци

Известна със ски курортите, меките температури и великодушните данъчни облекчения, Андора е известна дестинация за заможни чужденци.

Техният напор обаче провокира жилищна рецесия в княжеството, защото локалните поданици се борят с възходящите разноски за парцели, оповестява Euronews.

От средата на 2018 година цените на недвижимите парцели са се повишили с над 30%, което принуждава доста по-бедни поданици да се реалокират в прилежаща Испания.

Само сред последното тримесечие на 2022 година и първото на 2023 година цените на недвижимите парцели в микродържавата са минали през 13-процентов скок, съгласно испанското издание El Diario.

През 2022 година държавното управление на Андора е разрешило 500 заявки за недвижими парцели от задгранични вложители на стойност съвсем 183 млн. евро.

Тримесечната възбрана за вложения в чужбина, призната предишния месец, има за цел да се оправи с жилищната рецесия, като забрани на нерезиденти да влагат в недвижими парцели и се планува по-късно да бъде сменена с налог върху всички покупки на парцели. Приходите от него ще бъдат употребявани за създаване на по-достъпни жилища чартърен.

Според няколко испански източника, междинната цена на квадратен метър в Андора може да доближи 4700 евро - по-висока от тази в множеството квартали на Барселона.

Тъй като минималната месечна заплата в Андора е под 1300 евро, жителите от междинната класа мъчно могат да си разрешат да живеят в родината си.

Въпреки че новата мярка може да е първа стъпка в поддръжка на локалните поданици, критиците показаха подозрения по отношение на успеваемостта й.

Ограниченията ще се ползват единствено за чужденци, което значи, че може да се усили броят на богатите, които подават заявки за позволение за престояване. Характерът на разрешението значи, че нямате право да работите в компания, основана в Андора, само че това го прави съвършен вид за заможни цифрови номади, които имат приходи от чужбина, добавя Euronews.

От доста пасивно пребиваващи се изисква да влагат най-малко 600 000 евро в страната, като по-голямата част от тях би трябвало да отидат в недвижими парцели, само че това условие може да бъде анулирано, в случай че печелите пари отвън страната.

Не единствено новата възбрана за вложения в чужбина ще сложи трудности пред чужденците, които желаят да закупят парцел в Андора - те ще би трябвало да усъвършенстват и езиковите си умения.

От 2024 година притежателите на разрешителни ще би трябвало да потвърдят, че владеят съществени каталунски езици, с цел да им бъде възобновено разрешителното. Новият закон, целящ да отбрани езика на микродържавата, ще изисква 30-часов курс по каталонски, като се изключи тези, които могат да потвърдят, че владеят езика на равнище най-малко А2.

Нито условието за притежаване на езика, нито възбраната за вложения в недвижими парцели са без критици.

Агустин51, испански ютубър с 5 милиона клиенти, който живее в Андора от пет години, се изрече надменно за мярката за каталунския език. Той на собствен ред беше неодобрен с обвинявания, че е сложил въпроса дали Андора е тирания.

Това не е първият случай, в който критиците се насочват към задграничните YouTube консуматори, като някои от тях ги упрекват, че са част от богатите чужденци, които подхранват жилищната рецесия.

През 2021 година Ел Рубиу, една от най-влиятелните испански YouTube звезди, разгласи, че се реалокира в Андора. Потребителите на обществените медии осъдиха избора на 12-милионния ютубър, като показаха, че ниската данъчна ставка евентуално е била главният му претекст, добавя Euronews.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР