Изведнъж сте започнали да напълнявате, но нямате никаква идея на

...
Изведнъж сте започнали да напълнявате, но нямате никаква идея на
Коментари Харесай

Хормоните ли са виновни за напълняването ви

Изведнъж сте почнали да напълнявате, само че нямате никаква концепция на какво се дължи това? Ако не сте почнали да похапвате през нощта и продължавате да спортувате, както до момента, “виновник ” за трупането на килограми може да са хормоните.

В това обаче даже доктор няма по какъв начин да е сигурен, без да е провел особено проучване. Експертите доктор Соухри Роуд и доктор Фариха Амбър Садик от Clinic Marion Gluck, разкриват за какво хормоните предизвикват наддаване на тежестта, за какви признаци да внимавате и по какъв начин да се предпазите от сходно наддаване на килограмите.

Кои хормони предизвикват напълняване?
Нивата на хормоните се трансформират през целия ни живот и това може да докара до разнообразни промени при някои хора. “В предменопаузата и/или по време на менопаузата, дамите откриват, че по-лесно трупват килограми или задържат вода, което води до отичане ”, изяснява доктор Садик. Подобно задържане на вода се следи във втората половина на месечния ни цикъл, поради комплициране на хормоните. Тогава се вижда освен отичане, само че и повишаване на тежестта. Ето какво въздействие оказват:

Естроген: Когато този хормон е в по-големи равнища в женския организъм, това може да докара до увеличение на тежестта в региона на корема и бедрата.

 Хормоните ли са отговорни за напълняването ви

Кортизол: Свързан е с повишение на апетита, глада за сладко и напълняване в региона на корема. Интересното е, че метода, по който хората се оправят със напрежението също може да повлияе на действието на надбъбречната жлеза и по какъв начин се разпределят мазнините в тялото.

Инсулин: Както знаем, той управлява кръвната захар. Ако ядем прекалено много захар, това бързо може да се трансформира в телесна лой. Прекомерният банкет на захар посредством сладкиши, алкохол и даже повечко плодове може да докара до проблеми с инсулина. Това води до инсулинова устойчивост, при която инсулинът не съумява да контролира равнищата на глюкозата в кръвта и се получава увеличение на тежестта.

Лептин: Това е хормонът, който “ни споделя ” по кое време да спрем да ядем и че сме сити. Той подкрепя за регулирането на енергийния баланс. Ако обаче хапваме повечко нездравословни храни, съдържащи захар, това може да докара до понижена сензитивност на мозъка към лептина, което на собствен ред значи, че се нарушава чувството за задоволеност и започваме да пълнеем.

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР