Извършени са общо 150 хиляди проверки по Закона за горите,

...
Извършени са общо 150 хиляди проверки по Закона за горите,
Коментари Харесай

След репортаж агроведомството се похвали с по 1 500 горски проверки на ден

Извършени са общо 150 хиляди инспекции по Закона за горите, Закона за лова и опазването на дивеча от горските чиновници от 15 декември досега, или приблизително по 1500 инспекции за 100-те дни на актуалното ръководство на Министерството на земеделието. Това се споделя в прессъобщение във връзка репортаж на Би Ти Ви за нагласени търгове за дървесина.

Разследването на малкия екран демонстрира, че на търгове, проведени от горските стопанства, кандидат-купувачите, основани в съответната община, се сговарят да не наддават и цялото количество се купува от един от тях на началната цена. На идващ търг още веднъж няма наддаване и той завършва в интерес на различен от играчите. Така всеки от участниците съумява да завоюва нужното му количество на началната цена. Схемата е законна, тъй като се ползва по размер, целяща подпомагането на поминъка в най-бедните планински региони, се схваща от репортажа.

В него депутатът от " Продължаваме промяната " и някогашен ръководител на Агенцията по горите Александър Дунчев пресмята, че поради продажбите на базови цени единствено за три месеца страната е изгубила 20 млн. лева.

В прессъобщение след предаването Министерството на земеделието насочва нападки към Дунчев, като твърди, че във времето, когато той оглавяваше горската организация по време на служебните кабинети, нередностите се били нараснали. Затова ведомството позволява, че е имало институционален " чадър " над нарушителите. " Буди любознание по какъв начин господин Дунчев се е сдобил с документите, сигнализиращи нарушавания, които цитира пред медиите и за какво не ги е дал на Министерството на земеделието ", се споделя в прессъобщението.

В него не се загатва дали ще бъдат изменени разпоредбите на търговете, които в този момент разрешават ограничение на броя на участниците в интерес на локалните търговци. Казва се единствено, че са назначени одити в Изпълнителната организация по горите и Държавните горски стопанства като инспекциите съответно в Доспат, за който става дума в репортажа, както и на други места, за които има сходни сигнали за корупционни практики, ще бъдат задълбочени.

Резултатите ще бъдат предадени на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, дава обещание ведомството, ръководено от представителя на Българска социалистическа партия в ръководството Иван Иванов. В репортажа на Би Ти Ви обаче специалист в министерството коментира, че организацията е законна и се ползва към този момент 19 години. Комисията за защита на конкуренцията също алармирала, че провеждани по този метод, търговете накърняват конкуренцията. Затова трябвало да се промени Законът за горите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР