Изцяло се съобразяваме с решението на НС. Както знаете, в

...
Изцяло се съобразяваме с решението на НС. Както знаете, в
Коментари Харесай

МВнР: Позицията ни за т.н. македонски език остава непроменена

" Изцяло се съобразяваме с решението на Народно събрание. Както знаете, в двустранните си връзки с РСМ България не признава техния формален език. Това е обаче малко по-специфично в подтекста на останалите 26 държави-членки на Европейски Съюз. Те имат своята позиция и по никакъв метод не можем да ги задължим да одобряват нашата публична позиция. Нашата позиция е обезпечена такава, както е дефинирана според контракта ". Това сподели на брифинг външният министър в оставка Теодора Генчовска откакто София и Скопие подписаха двустранен протокол.

Българската позиция остава непромемнена, увериха от екипа на министър Генчовска. „ Важно е, че оттук насетне нито един документ, който в развой на присъединението на РСМ към Европейски Съюз не може да се приема като признание на България на съществуването на тъй наречените македонски език. И това е ясно разказано в едностранна Декларация, която България ще показа в понеделник по време на Комитета на непрекъснатите представители ". Тази декларация ще бъде показана и в идващите стъпки на европейско равнище и ще бъде привета от Съвета, споделиха още от екипа на външно министерство.

Министрите на външните работи на България и Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха по-рано протокола от Второто съвещание на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие. В него ще са записани нови задължения, свързани с решение на историческите разногласия сред двете страни - както и периоди, в границите на които да се изпълнят. А Брюксел ще следи дали Скопие извършва записаните задължения. От темпото и скоростта, с които ги извършва ще зависи и напредъкът на югозападната ни съседка към еврочленство.

" В протокола, който през днешния ден е подписан, има съответни периоди ", сподели Генчовска пред медиите. По думите ѝ - като част от Преговорната рамка, там има механизъм да се наблюдава неговото осъществяване и този механизъм ангажира другите страни-членки да наблюдават за това осъществяване.

" Предстои съвещание на Комитета на непрекъснатите представители в понеделник, оповестяване на писмена процедура малко по-късно. Някъде към вторник ще имаме информация дали този целия Пакет – Преговорна рамка, изводи и Протокола - към този момент са факт и ще ви представим всички документи ", уточни още Генчовска в отговор по кое време ще може да се прочетат те.

Експертните екипи в двете външни министерства ще продължат работа по техническите и другите параметри. „ Така че ще имат нашата поддръжка. Надявам се на взаимност от тяхна страна тази поддръжка да бъде пожелана в последна сметка”, акцентира външният министър в оставка.

„ При насрочване на дата за първата Междуправителствена конференция от Чешкото председателство на процедура РСМ ще има тъй наречените политическа междуправителствена конференция, след което тя би трябвало да започва – при съществуването на нужна политическа воля, процедурата за смяна на Конституцията на страната за включване на българите в Конституцията. И откакто свърши този развой, ще има втора същинска междуправителствена конференция, след която ще стартира действително пореговорният развой. Този интервал зависи от управляващите на РСМ – може да е 3 месеца, както беше с смяната на името на страната, може да продължи и две години ", уточни Генчовска.

Тя бе безапелационна, че няма смяна в тъй наречените френско предложение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР