Изследователи от Швейцария планират да използват магнитни бактерии за борба

...
Изследователи от Швейцария планират да използват магнитни бактерии за борба
Коментари Харесай

Магнитни бактерии могат да бъдат използвани в борбата с ракови образувания


Изследователи от Швейцария възнамеряват да употребяват магнитни бактерии за битка с ракови формирания, оповестява Българска телеграфна агенция.

Това са бактерии, които имат натурален магнетизъм поради съдържащите се в тях частици стоманен оксид.

Авторите на актуалното проучване от Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих са разкрили метод, по който тези микроорганизми дейно да минават през стените на кръвоносните съдове и след това да колонизират тумора.

Учени от целия свят изследват по какъв начин медикаментите за битка с рака могат да доближават най-ефективно до злокачествените формирания, против които са ориентирани. Една от опциите е да се употребяват модифицирани бактерии като " фериботи ", с цел да придвижват медикаментите през кръвния поток до туморите. 

Швейцарските откриватели към този момент са съумели да управляват някои бактерии, тъй че те да могат дейно да минават през стените на кръвоносните съдове и да проникват в раковата тъкан.

Под управлението на Симоне Шюрле експертите са избрали да работят с магнитните бактерии. Тези микроорганизми от рода Magnetospirillum реагират на магнитни полета и могат да бъдат следени с магнити отвън тялото.

Учените обаче са разкрили компликация при прекосяването на медикаментите в кръвта. Стените на кръвоносните съдове съставляват компактно ситуирани клетъчни бариери. Експерименти с мишки демонстрират, че потреблението на въртящо се магнитно поле ускорява способността на микроорганизмите да минават през пролуки в стените на кръвоносните съдове.

Подобни бактерии биха могли в бъдеще да придвижват противоракови медикаменти. В проучванията си върху клетъчни култури откривателите са симулирали това приложение, като са прикрепили към бактериите липозоми (наносфери от сходни на мазнини вещества). Те са маркирали липозомите с флуоресцентно багрило, което им е разрешило да потвърдят, че бактериите в действителност са доставили своя " товар " в тумора. При бъдещо приложение в медицината липозомите ще бъдат цялостни с лекарство.

Използването на бактериите като преносители на медикаменти е един от двата метода, по които те могат да оказват помощ в битката с рака. Другият метод е на повече от 100 години и сега претърпява възобновление: потребление на естествената податливост на някои типове бактерии да повреждат туморните кафези. 

Понастоящем голям брой проучвателен планове изследват ефикасността на бактериите E. coli против тумори. Днес е допустимо да се модифицират бактерии благодарение на синтетичната биология, с цел да се усъвършенства лечебният им резултат, да се понижат страничните им резултати и с цел да станат по-безопасни.

Бактериите E. coli, употребявани в изследванията върху рака, не имат натурален магнетизъм и затова не могат да бъде задвижвани и следени от магнитно поле. Като цяло магнитната реактивност е доста рядко събитие измежду бактериите. Magnetospirillum е един от дребното родове микроорганизми, които имат това свойство.

Поради това Шюрле и сътрудниците й желаят да създадат магнитни и бактериите E. coli. Това би могло да разреши един ден да се ползва магнитно поле за надзор на клинично употребявани лечебни бактерии, които не имат натурален магнетизъм. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР