Изследователи на остров Оук Айлънд, който се намира на южния

...
Изследователи на остров Оук Айлънд, който се намира на южния
Коментари Харесай

Римски меч може да пренапише откриването на Америка

Изследователи на остров Оук Айлънд, който се намира на южния бряг на Нова Скотия, са създали изненадващо изобретение – римски параден меч, който евентуално е попаднал там след корабокрушение. Това би означавало, че антични мореплаватели са стигнали до северна Америка повече от хиляда години преди Христофор Колумб.

Главният откривател на плана Й. Хътън Пулицър (J. Hutton Pulitzer) е събрал редица доказателства в поддръжка на тази доктрина. Изследванията му ще бъдат оповестени при започване на идната година.

От дълги времена островът е обичана дестинация за търсачите на съкровища. И макар че не всички са си тръгнали с празни ръце, новото изобретение е напът да пренапише значима част от европейската история. На няколко метра от брега са открити остатъци от корабокрушение, а наоколо до тях – добре непокътнат церемониален римски меч.

National Treasure Society

Пулицър споделил пред Boston Standard, че мечът е изваден от рибарска лодка преди няколко десетилетия, само че откривателите му го пазили в загадка, тъй като се страхували, че ще бъдат осъдени поради строгите закони в Нова Скотия, отнасящи се до съкровища и археологически находки.

„ Останките от корабокрушението  са към момента там и никой не работи по тях. Сканирахме ги и знаем тъкмо къде се намират, само че държавното управление на Нова Скотия мъчно би ни разрешило да създадем археологически проучвания. Знаем сигурно, че това е римски транспортен съд. “

Пулицър сочи и към някои косвени доказателства, които свидетелстват в поддръжка на тезата му.

  1. Открити са пещерни рисунки, дело на коренното население на Нова Скотия, които евентуално изобразяват маршируващи римски войски.
  2. В езика на коренното население има към 50 мореплавателни термина, които имат римски генезис.
  3. На Оук Айлънд се среща агресивното растение (Berberis Vulgaris), което е употребявано от римляните като фалшификация и лекарство против скорбут.
  4. През 1901 на острова е открита римска легионерска свирка.
  5. В средата на XIX век е открит „ връх “ на римски щит на територията на Нова Скотия.
  6. На Оук Айлънд са открити голям брой златни картагенски монети.

„ Връх “ на щит, сходен на открития в Нова Скотия. Wikimedia Commons

Отдавна се допуска, че античните цивилизации са знаели за съществуването на Новия свят доста преди Колумб. Хипотезите до момента включваха викингите, китайците и гърците, само че ето, че към този момент и римляните може би имат пръст в това. Ако тези открития бъдат доказани, Пулицър счита, че учебниците по история ще би трябвало да бъдат пренаписани.

Ancient Origins

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР