Израелските сили за сигурност и по-специално националното разузнаване Мосад от

...
Израелските сили за сигурност и по-специално националното разузнаване Мосад от
Коментари Харесай

Как Хамас успя да заблуди Израел

Израелските сили за сигурност и по-специално националното разузнаване " Мосад " от десетилетия се употребяват с съвсем митичен статус. Агентите на специфичната работа са известни това, че още след края на Втората международна война систематично и безкомпромисно преследват и залавят враговете на еврейската страна даже в най-затънтените кътчета на планетата. А също че могат да плануват и предотвратят в зародиш всяка значима опасност за националната сигурност с помощта на голяма агентурна мрежа и тактика за тотално следене на електронните връзки.

В събота, 7 октомври, обаче репутацията на израелския разследващ уред в огромна степен беше компрометирана. В ранните часове на предишния уикенд палестинската ислямистка формация организация " Хамас ", която от години де факто управлява така наречен линия Газа, изненадващо стартира най-смъртоносната офанзива против Израел от времето на войната Йом Кипур през 1973 година, когато армиите на Сирия и Египет по едно и също време нападат страната от север и от юг. По последни данни тя е довела до гибелта на над 1200 души, измежду които кадрови военни, мирни жители и нищо неподозиращи туристи.

Шокиращи в тази ситуация са освен мащабът и сложността на интервенцията, само че и събитието, че тя очевидно е била подготвяна от години под носа на евреите, без да притегли вниманието на техните специфични служби или пък да бъде оценена като действителна опасност. Според някои разследващи аналитици е доста допустимо " Хамас " да е постигнал триумф, който неведнъж надвишава най-смелите им прогнози.

" Докато Израел беше принуден да има вяра, че държи под надзор изтощения от война " Хамас " посредством даване на стопански тласъци на служащите от Газа, бойците на групировката бяха обучавани и тренирани, постоянно пред очите им ", разяснява пред Reuters източник, непосредствен до ислямистката формация. " Хамас употребява невиждана разследваща тактичност, с цел да подведе Израел през последните месеци, като сътвори обществено усещане, че не желае да влиза в борба или борба, до момента в който в действителност се приготвя за тази огромна интервенция ", продължава източникът на организацията. В последна сметка се стига до изцяло изненадваща офанзива на няколко фронта, която управлението на еврейската страна метафорично съпостави с американския " 11 септември " и японското нахлуване против щатския флот в Пърл Харбър, което вкарва Вашингтон във Втората международна война.
Реклама Спецчастите на Аллах
Тактиките, които " Хамас " използваха при нападението си против Израел предходната събота, са едни най-сложните, които организацията е демонстрирала досега. Групировката редом извърши набези по земя, въздух, море, организирайки това, което във военната доктрина се назовава " интервенция в доста домейни ".

Първоначално всичко стартира с офанзиви против израелски наблюдателни постове благодарение на дронове. Около 6.30 сутринта локално време последваха масирани баражи от ракети, чиято цел беше да претрупа потенциала на израелската система за противовъздушна защита " Железен купол ". По оценки на двете враждуващи страни по време на първата вълна " Хамас " е изстрелял сред 2500 и 3000 реактивни боеприпаса.

На процедура обаче ракетните удари по-скоро целяха да отклонят вниманието от главната цел на офанзивата. На боен език това са по този начин наречените " оформящи интервенции " - всъщност подготовка за идващия стадий, който е физическото навлизане в Израел.

Втората фаза беше невиждано по своите мащаби, форми и експедитивност навлизане на бойци от " Хамас " на израелска територия от разнообразни направления. Впечатляващо изобретение беше потреблението на самобитни палестински " въздушно-десантни сили " - членове на придвижването, които прелетяха с мото-парапланери над защитната стена, ограждаща Газа. Те трябваше да подсигуряват терена, до момента в който техни приятели извършат пробив в защитното оборудване. Веднага по-късно булдозери разшириха пробивите в оградата, а още бойци на мотори и други транспортни средства стремително нахлуха в дълбочина и нападнаха незащитените околни еврейски селища. Паралелно катери с бойци от " Хамас " се пробваха да извършат десант по море.
Реклама
Твърди се, че в първата вълна на офанзивата са взели участие най-малко 400 елитни бойци на придвижването, които месеци наред са упражнявали офанзивата на полигон, който съставлява макет на еврейско населено място. " Израел сигурно го е видял, само че са били уверени, че " Хамас " не е податлив да влиза в борба ", разяснява по този мотив източникът на Reuters от придвижването. Първоначалният резултат на обаче изненадата е толкоз огромен, че специфичните сили на ислямистите съумяват да завладяват база на израелската войска край Газа, да избият огромна част от личния състав й, след което да пленят тежка бойна техника, в това число бойни машини на пехотата Namer и няколко танкa Merkava. За задачите на интервенцията палестинците даже съумяват да заглушат връзките на военните, блокирайки опцията им да повикат подкрепления. Общият брой на бойците, взели участие в офанзивата от 7 октомври, най-вероятно надвишава 1000 души.

В поддръжка на техните настъпателни дейности редом се организират и напълно същинска психическа интервенция. Тя включва записване и лъчение онлайн на офанзиви против израелски погранични селища и против технофестивала за мир, провеждащ се на към 5 км от загражденията на Газа. Почти в действително време целият интернет е залят от брутални фрагменти, включващи залавянето и отвличането на израелски бойци, на цивилни, както и подигравка с телата на убити еврейски жители. Прави усещане също, че ислямистите за първи употребяват цивилни витлови дронове, с цел да пускат гранати върху израелската бронирана техника - тактичност, досега прилагана единствено в руско-украинската война. Най-вероятно бойците на " Хамас " са обучавани за това от ирански инструктори, почерпили от съветския опит по въпроса.
Открит урок по оперативна дегизировка
От позиция на оперативната сигурност е значимо да се означи, че по-голямата част от планирането на актуалната офанзива на " Хамас " е осъществена по времето, когато Израел минава през съществени политически турбуленции. В продължение на месеци многохилядни митинги желаеха оставката на премиера Нетаняху поради подготвяна от него скандална правосъдна промяна. Ескалацията на политическото напрежение по тематиката основава така наречен фонов звук, който в допълнение отвлича вниманието на еврейските служби за сигурност. Освен това през последните две години Израел са заели силите си за сигурност с дестабилизацията в Западния бряг за сметка на Газа.

През цялото време водачите на ислямисткото придвижване учат в елементи тактиките на израелското разузнаване, поддържат прецизна оперативна тишина за готвената акция, разпознават огромна част от еврейските източници на информация и ангажират тяхното внимание с други интензивности, тъй че да прикрият главния си удар . Пак за дегизировка " Хамас " влага съществено време и запаси в построяването на голяма мрежа от подземни тунели. Тя разрешава на ислямистите физически да заобикалят израелските инспекции и блокади, а също по този начин да правят изненадващи офанзиви на разнообразни неща. Използването на подземните уреди сигурно има сериозна роля за по-ефективното прикриване на подготвителните дейности преди офанзивата от 7 октомври.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР