Израелската армия отблъсна множество атаки на ХАМАС и започна контранастъпление.

...
Израелската армия отблъсна множество атаки на ХАМАС и започна контранастъпление.
Коментари Харесай

“Ще променим Близкия изток”. Операцията в Газа може да продължи десетилетия

Израелската войска отблъсна голям брой офанзиви на ХАМАС и стартира контранастъпление. Сега не израелските градове са застрашени от заличаване, а Ивицата Газа. Лекарите се оплакват, че там няма ток и медикаменти. А ранените към този момент са хиляди. За развиването на обстановката - в РИА Новости.

Варварска война

Според израелското министерство на защитата на третия ден от боевете Тел Авив си е върнал контрола над всички селища по границата с Ивицата Газа. Но ведомството прецизира, че екстремисти може към момента да са на тези територии. Сутринта на 9 октомври ХАМАС се опита да изпрати там подкрепления. “Цахал ” прави оценка вражеските загуби на стотици, в това число към 500 в Ивицата Газа. Израел има към хиляда убити, минимум 130 души са пленени.

Освен това израелският министър на защитата Йоав Галант подреди цялостна обсада на Газа: никакви доставки на храна, гориво или сила. Продължават ракетните офанзиви против цели, за които се счита, че са свързани с ХАМАС. „ Ние се борим с варварите и действаме надлежно “, акцентира Галант. Министър-председателят Бенямин Нетаняху е уверен, че в този момент Израел ще промени Близкия изток вечно.

Айман ал Джаруша, представител на " Лекари без граници " в Газа, сподели, че хиляди ранени хора са признати в лечебни заведения. Има дефицит на медикаменти и ток, а в изискванията на обсада няма къде да чакат помощ.

Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков означи, че обстановката в Газа буди сериозна угриженост. Съществува риск от интервенция на трети страни в спора. Необходимо е да се намерят пътища за преговорен развой и да се излезе от властовия режим.

Няма съглашение

Ден преди този момент Съветът за сигурност на Организация на обединените нации на изключително съвещание не съумя да осъди единомислещо ХАМАС. Както сподели заместник-постоянният представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Робърт Ууд, доста хора поддържаха Израел. В същото време Вашингтон искаше цялата международна общественост да се опълчи на „ непровокираната инвазия и терористична офанзива “. Постоянният представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензи на закрито заседание за обстановката в зоната на палестинско-израелския спор прикани за неотложно преустановяване на бойните дейности и прекосяване към договаряния всъщност. Дипломатът означи още, че случилото се е вследствие на неуреден до момента проблем.

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с генералния секретар на Лигата на арабските страни (ЛАГ) Ахмед Абул Гейт. Москва и Арабската лига би трябвало да допринесат за палестинско-израелското споразумяване, да оказват помощ за прекъсване на кръвопролитията и да сложат завършек на страданията на цивилното население, акцентира министърът. Той напомни още, че решението на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации планува основаването на страната Палестина, чиято сигурност също би трябвало да бъде обезпечена. „ Напълно съм склонен с вас по отношение на нуждата от преустановяване на огъня “, увери Абул Гейт.

В същото време държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен се обърна към арабските страни, които имат мирни контракти с Израел, с молба да осъдят ХАМАС. Не се прецизира с кого тъкмо е общувал, само че му е отказано. Известно е, че Блинкен е разговарял със саудитския външен министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд. Рияд разгласи офанзивите против цивилни за неприемливи, само че ХАМАС не беше наказан.

Блинкен възнамерява да посети Израел, Саудитска Арабия и Мароко. Пътуването беше планувано да съвпадне със срещата на върха на Израел с четири арабски страни, подписали мирни съглашения с Тел Авив: ОАЕ, Бахрейн, Мароко и Судан. Първата им министерска намира се състоя напролет на 2022 година, а втората непрекъснато се отсрочва. Очевидно няма да се състои през 2023 година и Блинкен ще откаже обиколката.

Перспектива на спора

Людмила Самарская, откривател в Центъра за близкоизточни проучвания към ИМЕМО на РАН, счита, че реакцията на интернационалната общественост на развиването на палестинско-израелския спор ще дефинира продължителността на актуалната ескалация. " Западните страни показаха поддръжка за Израел, тъй като случилото се е невиждано. В бъдеще неизбежно ще зародят опасения заради филантропичната обстановка в Газа. Очевидно по-голямата част от локалното население не поддържа дейностите на ХАМАС. Хората се оказаха в действителност заложници ”, споделя специалистът.

ХАМАС приготвя нападението отдавна. Процесът може да бъде интензивен от политическата неустойчивост в Израел и подобряването на връзките сред Тел Авив и Саудитска Арабия. В същото време теоретично всичко може да приключи с ликвидирането на ХАМАС, акцентира Самарская.

Според ориенталиста Евгений Сатановски цивилното население на Газа ще пострада доста, евентуално ще провеждат евакуация, само че тези, които са възнамерявали офанзивата против Израел, е трябвало да помислят за това. " Ако Нетаняху успее да превземе Ивицата Газа и да унищожи ХАМАС, градът ще би трябвало да бъде държан под надзор в продължение на няколко десетилетия. През това време е належащо да се отърват от всички поддръжници на терористите и да отгледат ново потомство палестинци, способни да живеят до Израел, а не вместо него “, аргументира се специалистът.

Но израелските управляващи може да се откажат от този проект. Поне Западът преди този момент се противопоставяше на такова коренно решение на казуса.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР