Израел разположи още сили в Западния бряг след убийството на

...
Израел разположи още сили в Западния бряг след убийството на
Коментари Харесай

Насилие и саморазправа в Западния бряг въпреки обещанията на Израел и палестинците

Израел разположи още сили в Западния бряг след убийството на двама израелци от палестинци и последвала разпра на заселници.

" Очакваме сложни дни ", сподели министърът на защитата Йоав Галант часове откакто среща на представители на страната и Палестинската власт се договориха в Йордания да работят за понижаване на напрежението от последните месеци. " Не поемайте закона в лични ръце ", обърна се към заселниците израелският министър председател Бенямин Нетаняху.

Поредната ескалация - в неделя след обяд - последва убийството на двама братя от израелското населено място Хар Браха, преминаващи през село Хауара, край разположения в северната част на Западния бряг Наблус, от палестинец, прострелял ги откакто врязал колата си в тяхната.

Израелски медии писаха, че по дреги на мъжа се виждали знаците на групировката " Бърлогата на лъва " - същата, чиито членове издирваха в Наблус предходната седмица израелските сили в траяла часове интервенция. При нея починаха 11 палестинци - най-кървавата сходна от 2005 година насам. В Наблус бяха търсени бойци, които съгласно Израел били виновни за убийството на боен през октомври.

 Израел нанесе удари в Газа ден след нова смъртоносна интервенция в Западния бряг Израел нанесе удари в Газа ден след нова смъртоносна интервенция в Западния бряг

Смъртта на братята отприщи гнева на заселници, изгорили или замеряли с камъни десетки къщи и опожарили 15 коли в Хауара, оповестява се и за офанзиви в прилежащи села.

Палестинската власт в Западния бряг оповестява за един погубен и минимум 100 ранени палестинци. Убийството на палестинеца е в регион на Западния бряг, който се намира под цялостен израелски надзор, по тази причина палестинският президент Махмуд Абас съобщи, че отговорността е напълно на израелското държавно управление.

Опит за деескалация

Над 60 са към този момент убитите от израелски сили палестинци (това включва и цивилни), а в осъществени от палестинци офанзиви починаха 12 цивилни израелци и един служител на реда, единствено от началото на годината.

От началото на годината зачестиха както израелските интервенции в окупирания Западен бряг, по този начин и палестинските терористични офанзиви против израелци, само че и провокациите - както ги възприемат палестинците - от страна на представители на новото израелско държавно управление. Опасенията в района нарастват поради приближаването на свещения за мюсюлманите месец рамазан - той следва едвам след няколко седмици.

Срещата в Йордания събра израелски и палестински с американски представители в търсене на излаз, откакто избликът на принуждение от предходната година заплаши да излезе от надзор тази, с идването на власт на новата коалиция на Нетаняху с крайнодесни и ултрарелигиозни партии.

 Насилие и разпра в Западния бряг макар обещанията на Израел и палестинците
© Reuters

Според Аман това бе " първата " сходна среща от години, а след нея Държавният департамент и йорданското държавно управление разгласиха взаимно изказване, съгласно което двете страни се заели да съблюдават съществуващите си договорености и да не позволяват насилието да продължи да се разгаря.
Като част от опита за преодоляване на напрежението администрацията на Нетаняху заяви преди седмица, че е уведомила Съединените щати за желанието си да не утвърждава построяването на нови израелски селища в околните месеци. Същевременно тези проекти категорично изключват 10 случая, в които на дребни селища, издигнати нелегално (някои - преди десетилетия), държавното управление е дало обещание да даде позволение със задна дата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР