Израел прекара три години в изграждането на 65-километрова високотехнологична бариера

...
Израел прекара три години в изграждането на 65-километрова високотехнологична бариера
Коментари Харесай

WSJ: Израелските отбранителни сили бяха подготвени за различна война

Израел прекара три години в построяването на 65-километрова високотехнологична преграда за сигурност по продължение на линията Газа, оборудвана с радари и датчици, предопределени да откриват секрети нахлувания на палестинци, решени да правят офанзиви в Израел.

В събота Хамас употребява булдозери и други обикновени средства, с цел да пробие високата близо 7 метра ограда, пускайки хора през процепите във фронтална офанзива против Южен Израел - най-голямото нарушаване на границите от 1973 година

Това е ярка илюстрация на фокуса на израелската войска върху киберспособностите, събирането на разследваща информация и актуалните оръжия, който обаче понижи концентрацията ѝ върху противодействието на терористичните офанзиви. Въоръжените сили бяха хванати неподготвени от относително нискотехнологична наземна офанзива, показва в разбор The Wall Street Journal.

При широкомащабната интервенция в Газа в този момент израелските военни ще би трябвало да разчитат повече на пехота и стандартна артилерия – области, които не са приоритет през последните години.

Израелската войска „ се е подготвяла за неверната война “, разяснява Ави Ягер, откривател в основания в Израел Международен институт за битка с тероризма, представен от WSJ.

В последно време военното внимание беше ориентирано към Западния бряг, където Израел разположи сили за потушаване на палестински протест. Предупрежденията на израелското разузнаване за евентуална война са били ориентирани към севера и опасността от Хизбула, ливанския съдружник на Хамас, споделиха още военни анализатори.

До събота израелските публични лица имаха вяра, че политиката за стимулиране на стопанската система на Газа значи, че водачите на Хамас, избрана за терористична организация от Съединени американски щати, Европа и Израел, нямат интерес да подхващат трансгранична офанзива.

В същото време, както демонстрираха събитията от уикенда, Хамас става по-усъвършенстван. В съботното нахлуване беше употребена композиция от ракети, военноморски кораби, дронове и въоръжени бойци, които доближиха до град Офаким, на над 30 км във вътрешността в Израел.

„ Израел претърпя стратегическа изненада, макар всичките си комплицирани високи технологии, оръжия, шпионски програмен продукт и световноизвестна разследваща организация “, споделя Даниел Леви, някогашен израелски посланик в договарянията за мир с палестинците и президент на плана САЩ/Близък изток, който работи за разрешаване на израелско-палестинския спор. „ Израел към този момент не може да пази хората си в сигурност – тази сигурност я ще бъде сложна за възобновяване “, разяснява Леви, представен от WSJ.

Говорител на израелската войска сподели, че въоръжените сили са съсредоточени върху надделяването в сегашния спор и че подготовката за трансграничната офанзива на Хамас ще бъде оценена, откакто боевете приключат.

Израел от дълго време се концентрира върху софтуерното превъзходство против враговете си – счита се, че страната първа е създала нуклеарни оръжия през 60-те години на предишния век. Военните обаче форсираха интензивно прекосяването към напреднали въздушни, отбранителни и разследващи системи през последните две десетилетия.

За израелската войска войната от 2006 година с Хизбула, където се бори с партизански бойци по скалистите хълмове на Южен Ливан, илюстрира границите на превъзходните бомби и артилерия в борбите против бунтовниците, сходно на опита на Съединени американски щати в Афганистан и Ирак.

Ръководството на Израел стартира да има вяра, че главните закани за сигурността към този момент не са сухопътните нашествия, каквито страната посрещна в предходни войни с арабски народи като Египет и Йордания, с които подписа мирни контракти, а неконвенционалните закани от ракети и размирен офанзиви от недържавни групи като като Хизбула и Хамас, съгласно Ави Ягер от Международния институт за битка с тероризма.

Армията влага в разузнаване и киберотбрана, с цел да се оправи със опасността от Хизбула и Хамас и да понижи рисковете от възходящия ракетен боеприпас в Иран. През 2011 година беше стартирана системата Iron Dome, ориентирана към ракети с дребен обхват, като бяха вложени средства и в създаването на други системи за справяне с ракети с по-голям обхват.

Когато Иран влезе в гражданската война в Сирия, израелските водачи направиха хиляди въздушни удари в Сирия, които попречиха на напъните на Техеран да достави своите съдружници от Хизбула в Ливан с съвременни ракети. Израелското звено за сигнално разузнаване, известно като 8200, се трансформира в едно от най-големите и най-известните в армията, като също по този начин оказа помощ за стимулиране на стопанската система на страната, като насочи компютърни експерти в софтуерния бранш.

Все отново през 2014 година Хамас изненада израелската войска, като предприе офанзиви на нейна територия от Газа през мрежа от тунели, прокопани под стената. Двете страни водиха 50-дневен спор, до момента в който Израел стартира наземни интервенции в Газа, с цел да унищожи тунелите.

В отговор израелската войска още веднъж се обърна към технологиите. Тя стартира да работи по система, наречена „ Препятствие “, която може да помогне за откриването на тунели, и по-късно стартира системата за гранична ограда.

Тогавашният израелски министър на защитата Бени Ганц сподели, че бариерата е сложила „ желязна стена “ към Газа, защитавайки израелците от бойците на Хамас, тъкмо както фамозната противоракетна система Iron Dome купол ги защищава от ракети.

През 2015 година военните стартират да работят по проект за възобновяване, който съгласно Ягер понижава бойните елементи и резервистите. Броят на подофицерите е понижен с 10% до 40 000, а продължителността на наборната работа за мъжете е съкратена с четири месеца до 32 месеца.

Говорител на Ганц, който в този момент е член на израелския парламент и водач на партията Национално единение, e отказал коментар по тематиката пред WSJ.

„ В края на краищата би трябвало да решите: инвестирате ли в технологии, или не “, споделя Яков Амидрор, който е бил консултант по националната сигурност на премиера Бенямин Нетаняху. „ Инвестирането в технологии значи по-малко пари за други проблеми. “

Следващите военни ръководители поемат щафетата на софтуерната промяна.

„ Говорим за дълготраен развой, при който сухопътните сили бяха отслабени “, споделя Коби Майкъл, старши откривател в Института за проучване на националната сигурност в Тел Авив.

Докато израелската войска преминаваше към по-високи технологии, Хамас и Хизбула, които се борят десетилетие в сирийската революция, започнаха да работят повече като стандартни военни врагове, а не като бунтовници. Хамас, който управлява линията Газа повече над 10 години, построи лабиринт от подземни бази като команден и надзорен център за предстоящ спор и стана по-точен в изстрелването на ракети против Израел, показва WSJ.

Iron Dome още веднъж стана „ воин “ през 2021 година, когато прихвана хиляди снаряди, изстреляни против Израел. Тежкият отговор на израелската войска посредством въздушни удари, унищожили елементи от военната инфраструктура на Хамас, остави израелските сили уверени, че ислямистката формация е изтощена от повтарящи се кръгове на принуждение с Израел.

Усложняването на обстановката преди офанзивите в събота пристигна от повишаването на насилието на Западния бряг, подклаждано от Хамас. Правителството на Нетаняху, подкрепено от водачи на заселници, живеещи на Западния бряг, насочи вниманието си към палестинските офанзиви там.

През юни израелската войска разшири броя на батальоните на терена на Западния бряг, който се е нараснал от 13 на 25 за 18 месеца, съгласно израелските медии – еквивалентно на още хиляди сухопътни бойци. На това скупчване на войски на Западния бряг израелски коментатори отдадоха бавния отговор на офанзивата на Хамас на границата с Газа.

Израелският боен представител Ричард Хехт сподели пред кореспонденти, че разполагането на сили сред Газа и Западния бряг не е обвързвано. „ Имахме и сили, ситуирани покрай Газа “, сподели той.

Ръстът на насилието на Западния бряг в този момент наподобява като обмислен ход за похищение на вниманието от плануваното в Газа, разяснява Марк Дубовиц от Фондация за отбрана на демокрациите, основан във Вашингтон мозъчен концерн.

„ Вярно е, че стратегическата изненада за удар по Израел по южната му граница и посредством проникването на над 1000 бойци на Хамас беше с по-нисък приоритет в основните сюжети, планувани от Израелските отбранителни сили “, прибавя той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР