Израел и палестинските бойци, с посредничеството на Египет, са договорили

...
Израел и палестинските бойци, с посредничеството на Египет, са договорили
Коментари Харесай

Израел и палестинските бойци се договориха за примирие в Газа

Израел и палестинските бойци, с посредничеството на Египет, са договорили помирение в Газа от довечера след три дни замяна на удари, оповестяват източници на Ройтерс. Втори пълководец на " Ислямски джихад " беше премахнат за денонощие при продължаващите въздушни удари на Израел в Газа.

Шест деца и двамата джихадистки водачи са измежду жертвите на израелската интервенция. Еврейската страна я оправда с директна опасност от " Ислямски джихад ". От петък до момента против Израел са изстреляни най-малко 600 палестински ракети и минометни снаряди, заяви израелската войска. Тел Авив уточни, че при палестински обстрел е потърпевш граничният пункт Ерец сред Газа и Израел, жертви няма.

Халед Мансур от Палестински Ислямски джихад е бил премахнат при израелски въздушен удар против къща в бежанския лагер Рафа в южната част на Газа. Досега този водач на групировката е оцелявал при пет опита за ликвидиране от израелската войска. Според нея Мансур е възнамерявал набези против израелски цели. След покушението палестински ракети, изстреляни от линията Газа, доближиха Ерусалим за първи път от май предходната година.

" Изстреляха против къщата пет или шест ракети. По земята имаше елементи от тела, беше извънредно ", съобщи Ахмад Тамраз, гражданин на Рафа.

Хиляди палестинци се стекоха за погребението на Халед Мансур. Израел разгласи, че измежду задачите на въздушните удари в Газа е и мрежата от тунели на " Ислямски джихад ". Задържани са десетки членове на групировката на окупирания Западен бряг. Израел упрекна " Ислямски джихад " за част от жертвите.

" Терористите от " Ислямски джихад " изстреляха ракета, която падна в линията Газа. Тя улучи палестинска къща в предградието Джабалия и аргументи трагичната гибел на най-малко 4 деца. Всичко е снимано на видео ", добави Керен Хаджиоф, говорителка на израелския министър председател Яир Лапид.

Хамас, най-голямата палестинска формация в региона, към този момент не се включва в спора. Тревога провокира и филантропичната конюнктура в палестинските територии. Миналата седмица Израел затвори пропусквателните пунктове към Газа поради опасения от реакция на " Ислямски джихад " след задържането на неин водач на Западния бряг.

Единствената електроцентрала в Газа спря работа заради липса на гориво. Вашингтон прикани и двете страни да се въздържат от ескалация. Държавният департамент акцентира, че Израел има право да се пази, само че изрази паника от съществуването на цивилни жертви. Египет изпрати своя делегация в Израел с посредническа задача.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР