Израел и Ливан разрешиха продължилия с десетилетия спор за морските

...
Израел и Ливан разрешиха продължилия с десетилетия спор за морските
Коментари Харесай

Израел и Ливан се споразумяха за морските си граници

Израел и Ливан позволиха траялия с десетилетия спор за морските си граници. След утвърждението на сделката от държавните управления на двете страни Израел получава цялостен надзор над газовото находище " Кариш ", а разположеното наоколо " Кана " ще бъде поделено сред двете народи.

Израел и Ливан, които механически са във война от 1948 година, нямат дипломатически връзки между тях. До съглашение се стигна с ходатайство от Съединените щати.
Това е доста развиване. Добре е за сигурността и разцвета на Израел. Добре е за сигурността и разцвета на Ливан. Има изгода и за района и в последна сметка за целия свят поради новите енергийни източници, които ще се появят на пазара през идващите години.
Антъни Блинкън, държавен секретар на Съединени американски щати

Споразумението обаче би трябвало да бъде утвърдено от израелския парламент, където може да срещне трудности. Лидерът на опозицията Бенямин Нетаняху подлага на критика постигнатата договорка. Същевременно в Ливан настояват, че това ще помогне на страната да излезе от икономическата рецесия, която от Световната банка описаха като най-лошата в света от 1850 година насам.

Според източници на  " Ройтерс " даже " Хизбула " застава зад плана, макар че до неотдавна заплашваше с офанзиви против газови уреди. Ръководителят на ливанската формация съобщи, че ще смята съглашението за подписано, едвам когато двете страни го подпишат.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР