Изправени пред нарастващите цени на енергията и възможни прекъсвания на

...
Изправени пред нарастващите цени на енергията и възможни прекъсвания на
Коментари Харесай

Европа посяга на горите си заради енергийната криза

Изправени пред възходящите цени на силата и вероятни спирания на електрозахранването, доста държавни управления на Европейски Съюз разхлабват разпоредбите за дърводобив и предизвикват хората да горят дърва за отопление на домовете си. Според общоевропейска акция за отбрана на природата това значи злополука за така и така уязвимите гори в Европа, написа европейската редакция на американския вестник " Политико ".

Неправителствени организации и учени предизвестяват, че потреблението на повече дървесина за гориво може да докара до обезлесяване и да подтиква противозаконна сеч, изказване, което горската промишленост изрично отхвърля, цитира news.bg.

Изсичането на предпазени гори за енергийна сигурност е " полуда " и " доста, доста разрушително ", сподели Каталин Родикс, деятел за биологичното многообразие от унгарския филиал на " Грийнпийс " и съобщи, че горите в страната ѝ към този момент са били наранени от рисковите горещини това лято.

Европейските страни са мощно разграничени по отношение на ролята, която би трябвало да играят горите за реализиране на екологичните цели на Европейски Съюз.

Активистите споделят, че изсичането и монокултурните плантации могат да навредят на биоразнообразието и да затруднят постигането на задачите, свързани с изменението на климата, защото в този момент горите са главният " потребител " на въглерод в Европейски Съюз. Те също по този начин означават, че изгарянето на дърва освобождава доста нездравословни замърсители на въздуха, в това число фини прахови частици, които могат да причинят редица рискови болести.

Сега някои от най-залесените страни в Европа разрешават обезлесяването, с цел да смекчат удара от енергийната рецесия, и предизвикват изгарянето на дърва за опазване на оскъдните енергийни запаси като газ, даже в случай че това значи утежняване на отбраната на горите.

" Тази година ще има доста изгаряне на дърва в Европа ", сподели Мартин Пиджън, герой за горите и климата в неправителствената организация Fern, който добави, че изгарянето евентуално ще бъде рекордно и че горите ги чака " доста, доста мрачна зима.

Представител на Европейската комисия сподели, че Брюксел е " наясно " с медийни известия, предупреждаващи за евентуално увеличение на обезлесяването в страни като Унгария, само че не може да удостовери, че има " доста нарастване на сечта " и има някаква връзка сред това и енергийната рецесия.

Сеч за икономисване на газ

Въпреки че обезлесяването не се е нараснало в Швеция и Финландия, казусът е изострен в Централна и Източна Европа.

В Румъния, където повече от половината население към този момент отоплява домовете си с дърва, държавното управление сложи таван на цените на дървата за огрев, с цел да понижи сметките за електричество. Организацията с нестопанска цел WWF предизвестява, че тази мярка може да докара до увеличение на противозаконната сеч. Румъния към този момент беше подложена на наказания от страна на Европейски Съюз за това, че не съумява да спре противозаконната сеч в своите предпазени гори по програмата " Натура 2000 ".

Според известия в локалните медии в Словакия през лятото към този момент е регистриран растеж на противозаконната сеч и кражбите на дървен материал.

Унгария, която е мощно подвластна от съветския газ, през август анулира възбраните, опазващи предпазените гори от сеч. Говорител на Европейската комисия сподели, че новото унгарско законодателство " евентуално може да наруши разпоредбите на Европейски Съюз " и че Брюксел " ще следи от близко използването на тези нови разпореждания от Будапеща ".

Латвия позволи изсичането на млади дървета, а Министерството на околната среда на Литва изиска от държавната горска компания да усили сечта, с цел да подкрепи доставките на дървесина за отопление в страната.

Естонското държавно управление се опълчва на апелите на промишлеността за увеличение на дърводобива. " Поради политическа колебливост сечта в естонските гори не се е нараснала от началото на военната фаза на спора в Украйна ", сподели Хенрик Вааля, общоприет шеф на Асоциацията на естонската горска и дърводобивна индустрия. " Но като се има поради обстановката, това може да се окаже потребно и належащо. "

В Полша " доста хора " секат дървета, с цел да си набират задоволително дърва за зимата, сподели Пьотр Сергей, представител на неправителствената организация Polish Smog Alert. Фактическият водач на страната Ярослав Качински предишния месец прикани хората да " горят съвсем всичко, несъмнено, като се изключи гуми и сходни нездравословни неща ", с цел да се стоплят на фона на задаващия се дефицит на въглища, който може да засегне към два милиона полски семейства.

Неправителствените организации показват, че дейната сеч води освен до привършване на горите, само че и съществено въздейства върху увеличението на замърсяването на околната среда. Това е по този начин, тъй като в случай че дървесината бъде изгорена малко след отсичането, тя към момента съдържа доста влага и освобождава повече токсични частици, споделя Юдит Сегьо от унгарска екологична организация.

За и срещу сечта

Но индустриалните групи в горската промишленост упорстват, че страховете на деятелите са неоснователни.

" Отоплителните детайли - пелетите - се създават основно от боклуци от дърводобивната индустрия. Тъй като това е вторична биомаса, тя не визира устойчивостта на горите ", сподели Ирене Ди Падура, политически шеф на индустриалната асоциация Bioenergy Europe, добавяйки, че " биоенергията в никакъв случай не е била и в никакъв случай няма да бъде предстоящ мотор за увеличение на добива на дървесина. "

Хенрик Вааля твърди, че защото нискокачествената дървесина " може да се употребява за подмяна на изкопаеми и съветски горива, увеличената сеч би трябвало да се преглежда като евентуално решение, а не като проблем. Замяната на остарели гори с млади изкуствено засадени масиви в дълготраен проект също ще бъде от изгода за улавянето на въглерод което е жизненоважно за битката с изменението на климата. "

Проблемът няма да изчезне, предизвести Мартин Пиджън от неправителствената организация Fern.

Известно обезлесяване е " неизбежно ", до момента в който държавните управления не подхващат нужните стъпки за понижаване на потреблението на сила като цяло, като вложение в по-добра изолираност на дома и термопомпи. Но би трябвало да се заобикаля насърчаването на енергийните компании да създават електричество от биомаса, защото това ще докара до още по-голямо обезлесяване, сподели той.

Като част от преразглеждането на Директивата за сила от възобновими източници, Европейската комисия предложения страните от Европейски Съюз да дефинират " преходни зони " за планове за сила от възобновими източници и да ги смятат за " надделяващ публичен интерес ".

Зелените евродепутати като Михал Визик от Словакия, член на демократичната група Renew Europe, предизвестиха, че съществуват опасности от увеличена сеч, защото биомасата се смята за възобновим запас и упорстват за промени в европейското законодателство.

" Страхувам се, че в случай че бъде утвърдено, това може да предизвика навлизане на дърводобивната индустрия даже в мощно предпазени зони ", сподели Визик.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР