Използвайки нови данни за наблюдение от Космическия измервател на слънчева

...
Използвайки нови данни за наблюдение от Космическия измервател на слънчева
Коментари Харесай

Бетелгейзе е по-малка и е по-близо до Земята от считаното досега

Използвайки нови данни за наблюдаване от Космическия измервател на слънчева маса и три разнообразни техники за моделиране, астрономи са разкрили, че Бетелгейзе, аления супергигант в съзвездието Орион, има радиус от към 764 слънчеви радиуса, маса сред 16,5 и 19 слънчеви маси и е на разстояние 548 светлинни години.

„ Бетелгейзе от дълго време притегля учените. Но в последно време се държи много необичайно “, споделя доктор Меридит Джойс, астроном от Изследователското учебно заведение по астрономия и астрофизика към Австралийския народен университет и Центъра за върхови достижения.

„ Това нормално е една от най-ярките звезди в небето, само че следим два случая на понижаване в яркостта на Бетелгейзе от края на 2019 година до момента. Това провокира спекулации, че колосът може да избухне. Но нашето изследване предлага друго пояснение. “
„ Вече знаем, че първият случай на затъмняване се дължи на облак прахуляк. Сега открихме, че второто по-малко събитие евентуално се дължи на пулсациите на звездата. „

Д-р Джойс и сътрудниците й съумяха да употребяват хидродинамично и сеизмично моделиране, с цел да научат повече за физиката, движеща пулсациите на Бетелгейзе и да получат по-ясна визия в каква фаза от живота си е този червен свръхгигант.

„ Нашият разбор удостовери, че вълните под налягане – всъщност звукови талази – са причина за пулсацията на Бетелгейзе “, сподели доктор Шинг-Чи Леунг, астроном от Института за теоретична физика „ Уолтър Бърк “ в Калифорнийският софтуерен институт.

„ В момента изгаря хелият в сърцевината на звездата, което значи, че тя не е покрай детонация “, сподели доктор Джойс. „ Може да чакаме към 100 000 години, преди да се случи детонация. “

„ Разкрихме също какъв брой огромен е Бетелгейзе и какво е дистанцията му от Земята “, прибавя доктор Ласло Молнар, астроном от Обсерваторията Конколи.

„ Действителният физически размер на Бетелгейзе беше дребна мистерия – по-ранни изследвания допускаха, че той може да бъде по-голям от орбитата на Юпитер.

„ Нашите резултати споделят обаче, че Бетелгейзе се простира единствено до две трети от това, с радиус 764 пъти по-голям от радиуса на Слънцето. “

„ След като получихме физическия размер на звездата, успяхме да определим дистанцията от Земята “, споделя той. „ Нашите резултати демонстрират, че звездата е на 548 светлинни години от нас – с 25% по-близо от считаното до момента. “

Добрата вест е, че Бетелгейзе въпреки всичко е прекомерно надалеч от Земята, с цел да може възможната детонация да има някакво влияние върху нас.

„ Все още е в действителност огромно събитие, когато избухне супернова. А Бетелгейзе е най-близкият до нас претендент. Това ни дава рядка опция да проучим какво се случва с сходни звезди, преди да избухнат “, сподели доктор Джойс.

Констатациите са оповестени в Astrophysical Journal.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР