Използването на статии от Уикипедия в съдебните решения е станало

...
Коментари Харесай

Съдии масово използват статии от Уикипедия в решенията си


Използването на публикации от Уикипедия в правосъдните решения е станало процедура
(снимка: CC0 Public Domain)

Статиите в Уикипедия постоянно се употребяват от съдиите като причини при взимане на решения, откри изследване. Освен това правосъдните решения по нови каузи постоянно съдържат преразказ на публикации от Уикипедия и служат като основа за взимане на последващи решения въз основа на правосъдната процедура. Същевременно никой не ревизира източниците на публикациите. Така всеки фалшификат може да получи силата на закон, предизвестиха създателите на отчета.

Екипът, управителен от Нийл Томпсън, откривател в Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към Масачузетския софтуерен институт (CSAIL), е провел следено изследване на инцидентен принцип, с цел да оцени степента, в която публикациите в Уикипедия могат да повлияят на решенията на съдиите.

Съдиите в Ирландия са тествани, без никой да ги предизвести. Студентите по право са написали над 150 публикации за разнообразни решения на Върховния съд на Ирландия. Половината от публикациите, определени на инцидентен принцип, са оповестени на страниците на Уикипедия, а останалата половина от публикациите – контролната група – са оповестени в други запаси.
още по темата
След това учените анализирали честотата на цитиране на оповестени случаи в Уикипедия и в другите запаси. Оказва се, че публикации от Уикипедия са представени от съдии и употребявани като причини за взимане на правосъдни решения с 20% по-често от публикации от контролната група.

„ Доколкото ни е известно, това е първият рандомизиран полеви опит, който изследва въздействието на правните източници върху държанието на съдиите. И защото рандомизираните опити са златният стандарт за този тип проучвания, ние знаем, че резултатът, който виждаме, е причинно-следствена връзка, а не просто корелация ”, споделя Томпсън. „ Уикипедия въздейства както върху това, което съдиите цитират, по този начин и върху метода, по който пишат решенията си ”.

Използването на Уикипедия се прави най-вече от съдии и чиновници от по-ниски равнища, което се изяснява с несъразмерното натоварване на тези чиновници. Съдиите от Върховния и Апелативния съд са заимствали по-малко информация от Уикипедия, което обаче не понижава казуса с доверието в решенията, взети на тази основа.

Освен това учените са създали лингвистичен разбор на текстовете на решенията по каузи, представени от Уикипедия. Оказва се, че сходни решения са цялостни с перифразирани текстове, взети от „ подправени ” публикации.

Учените означават, че всеки може да редактира публикации в Уикипедия и това съставлява сериозна опасност, в случай че не бъде спряно. Подобна процедура може да подкопае правната основа на развитите страни, предизвестяват откривателите от MIT.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР