Използва ли Русия доставките си на газ за Европа като

...
Използва ли Русия доставките си на газ за Европа като
Коментари Харесай

Газът политика ли е? Руският посланик в Лондон: Не, но пуснете Северен поток-2

Използва ли Русия доставките си на газ за Европа като лост на политически напън, откакто размерът на доставките е намалял с съвсем 20% спрямо равнището преди пандемията. Не - е безапелационния отговор на съветския дипломат във Англия Андрей Келин пред водещия политически публицист на BBC Андрю Мар.

Келин декларира, че Русия сигурно не стопира газа по политически аргументи, само че по едно и също време с това отбелязва, че доставките на газ за Европа по тръбопровода " Северен поток 2 ", незабавно откакто Германия най-сетне го утвърди, ще вървят по-бързо и в по-големи размери.

На въпрос обаче, в случай че фактически доставките не са свързани с политика, Русия във всеки случай ще усили ли размера им, без значение от държанието на Германия, Келин показва уклончиво, че това ще стане " доколкото е допустимо ". " Вече увеличихме доставките през Украйна с 10%, само че това не е работещо, защото оборудването по този водопровод не е обновено и физически е рисково да се усилят доставките. "

BBC акцентира, че информация за такова нарастване няма, на което Келин дава отговор, че защото не е експерт, не може да каже какво тъкмо се случва там. Неведнъж Русия е употребила преноса на природен газ през Украйна, с цел да понижава доставното количество към Европа, в това число и с обвинявания, че самата Украйна отклонява за себе си количества запас.

Андрей Келин акцентира от своя страна, че за всички е явно, че въвеждането в употреба на " Северен поток-2 " ще облекчи решаването на този въпрос.

Англия зависи малко от доставките на газ от Русия; общият дял на съветския газ на нейния пазар е към 3%, зависи обаче директно от международните цени на газа, чийто скок от последните седмици, се отразява отрицателно както на бизнеса, по този начин и на всяко настрана семейство. Проектът " Северен поток-2 " среща много твърдата опозиция на множеството европейски страни, само че е изрично защитаван от самата Германия, която го построява. Преди няколко седмици полският президент Дуда изиска въпросът да бъде прегледан на равнище НАТО, откакто въведените наказания от страна на Съединени американски щати не дадоха резултат и бе даден формален старт на тръбопровода.

Келин за климата: има цел, само че няма потребност да се бърза

Вторият значим въпрос в изявлението на съветския дипломат е тематиката с изменението на климата и отношението на Русия. Русия, сходно на Китай, е един от най-големите замърсители в света. Според данните за 2020 година въглеродните излъчвания на Китай са достигнали 14,4 милиарда метрични тона, а за Русия те са даже повече - 14,8 милиарда метрични тона.

Все още не е взето решение дали съветският президент Владимир Путин ще вземе присъединяване в огромната конференция през ноември в Глазгоу. Засега се знае, че китайският президент Си Цзинпин няма да участва. Руската федерация обаче ще изпрати огромен внушителен екип, в това число министри и ръководители на огромни компании, твърди посланикът. Той изяснява, че Русия няма да прави никакви внезапни ходове, само че възприема въпроса доста съществено. Келин напомня, че Путин преди няколко дни е удостоверил задачата - реализиране на въглеродна наутралност до 2060 година, тъкмо както Китай. " Ние не бързаме... Ние не имаме вяра, че слагането на изкуствени цели, т.е. не добре изчислени цели, може да помогне в тази обстановка. "

На въпрос дали Владимир Путин ще стане пожизнен президент, посланикът дава отговор, че най-вероятно самият президент към момента не е решил какво да прави по-нататък. " Основното е, че това решение принадлежи на народа на Русия, измежду който президентът е доста известен ", показва Андрей Келин. Путин, който е на власт от над 20 година, предложи конституционни промени, утвърдени от руснаците на референдум предходната година.

Чужди сътрудници и публицисти

Тема на изявлението стана и кореспондентът на BBC Сара Рейнсфорд, която бе експулсирана от Русия. На въпрос за повода и причините, посланикът декларира, че решението е било обяснено на английското външно министерство, по този начин " и на други ". Това се е случи, тъй като, както Келин споделя: " Нашите публицисти тук (във Великобритания) бяха доста измъчвани, в смисъл, че бяха изгонени от страната преди година. И също ще могат да се върнат. "

BBC осъди решението на Русия да не възобнови визата на Сара Рейнсфорд, като " непосредствено посягане против свободата на медиите ". Според самия публицист това беше възмездие против Англия за дейности против съветски медии през 2019 година и отхвърли да им се издадат визи. Още тогава посланикът на Русия Андрей Келин предизвести, че Москва обмисля ограничения в отговор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР