Изпълнителните директори отдавна трябваше да развият нов набор от умения,

...
Изпълнителните директори отдавна трябваше да развият нов набор от умения,
Коментари Харесай

Пренапрегнатият изпълнителен директор

Изпълнителните шефове от дълго време трябваше да развият нов набор от умения, като от тях се изисква да балансират сред потребностите на чиновниците, доставчиците и най-много акционерите си. В същия миг те би трябвало и да остават в границите, избрани от държавните управления. Но усукването и разтягането в този момент е по-дяволско от всеки път. Светът става рисков и в хаос, до момента в който държавните управления се пробват да манипулират корпоративното държание. Глобалните компании и техните шефове се оказват дърпани във всички направления.

Изпълнителните шефове от дълго време трябваше да развият нов набор от умения, като от тях се изисква да балансират сред потребностите на чиновниците, доставчиците и най-много акционерите си. В същия миг те би трябвало и да остават в границите, избрани от държавните управления. Но усукването и разтягането в този момент е по-дяволско от всеки път. Светът става рисков и в хаос, до момента в който държавните управления се пробват да манипулират корпоративното държание. Глобалните компании и техните шефове се оказват дърпани във всички направления.
Малко остават невредими
Малцина мултинационални компании остават невредими. Тъй като напрежението сред Китай и Америка нараства, производителите на чипове от Micron до Nvidia са обект на наказания. Китайското приложение за къси видеоклипове TikTok е в полезрението на американските законодатели. Плановете на администрацията на Байдън за ограничение на изходящите вложения ще обзет колоси с частен капитал и рискови капиталисти. Някога постоянните производители на коли в този момент следят по какъв начин вложенията им попадат непосредствено под светлината на прожекторите, до момента в който страните се борят да бъдат домакини на идващия цех за електрически транспортни средства. Китайските софтуерни колоси бяха опитомени от Си Цзинпин. Независимо дали става дума за банкери или пивовари, всички са впримчени в токсичните културни войни на Америка.

Всичко това раздира негласното съглашение сред държавното управление и бизнеса, което господстваше в Америка и огромна част от Запада след 70-те години. Предприятията се стремят към стойност за акционерите, като максимизират благосъстоянието за своите притежатели, а за задачата дават обещание успеваемост, разцвет и работни места. Правителствата дефинират налози и сформират правила, само че като цяло оставят бизнеса да работи самичък. Въпреки че изгодите от системата не бяха отмерено разпределени в обществото, търговията процъфтяваше и потребителите се възползваха от по-голям избор и по-евтини артикули.
Смяна на разпоредбите
Правилата са изменени. Правителствата стават все по-директни, подтикнати от нежните вериги на доставки в пандемията, по-заплашителния Китай и заплахите от изменението на климата. Директорите на компании се нуждаят от нов метод за нова ера.
Реклама
Връщането на бизнеса в политиката стартира в навечерието на ерата на Тръмп. Като заеха позиция по обществените въпроси, шефовете видяха метод да изразят неприязънта си към популизма - и сигурно също метод да покажат положителното си отношение към своите чиновници и клиенти. По това време Лари Финк, шефът на BlackRock, най-големият управител на активи в Америка, стана последовател на вложението посредством екологични, обществени и управнически правила или ESG.

Но вместо да взема решение обществени проблеми, това, наподобява, единствено задълбочава раздялите. Както стана ясно по-късно, Финк беше демонизиран от десницата, че отива прекомерно надалеч, и от левицата, че не е стигнал задоволително надалеч. Той не е самичък. Бившият началник на Disney, Боб Чапек, води борба за гей правата с републиканския губернатор на Флорида Рон Десантис, една от аргументите да загуби работата си. Във Англия Алисън Роуз, началник на NatWest, подаде оставка поради прекъсването на сметките на последователя на Brexit Найджъл Фараж. Според анализатори това частично се дължи на политическите му възгледи. Такива срещи нараняват егото, само че не вършат доста за дълготрайния край.

Истинският фронт е по-широк и залозите са по-високи. Изглежда, че държавните управления са на всички места по едно и също време. Те желаят да поправят проблемите на глобализацията, като си върнат работните места в производството. Те желаят да подобрят националната сигурност посредством отбрана на жизненоважни технологии. И те желаят да се борят с изменението на климата посредством ускорение на декарбонизацията.

Всяка цел е почтена по собствен личен метод. Но средствата за постигането й са неправилни или включват взаимни отстъпки. Работните места в производството не са високодоходната премия, каквато се стремят да бъдат. Приблизително 1 трлн. $ зелени дотации в Америка ще понижат успеваемостта и ще покачат разноските за компаниите и потребителите. Америка споделя, че националната сигурност изисква " дребен двор и висока ограда ", само че в случай че политиците не са наясно с рисковете от дотации, контрола върху износа и ограничение на вложенията, дворът евентуално ще стане по-голям и оградата ще стане по-висока. Тези спазми засягат огромните компании доста повече от разногласията кой коя баня би трябвало да употребява. И въпреки всичко, малко босове са подготвени да кажат това.
Реклама
Някои компании се увиват в знамето, с цел да станат национални първенци. Това от дълго време е норма тук-там като Китай и Индия, само че се насочва и на Запад. След като предходната година Intel сложи началото на две заводи за произвеждане на чипове в Америка, нейният основен изпълнителен шеф Пат Гелсингър сподели, че може да усети по какъв начин националната горделивост се надига. Подобен национализъм се показва и с генеративния AI. Грандовете на рисковия капитал като Марк Андреесен показват смут от рисковете китайският изкуствен интелект да завладее света.

Други се надяват, че като се държат под радара, ще избегнат политически нападки. Следвайки образеца на Джак Ма, някогашният началник на Alibaba, който беше безмилостно преследван от китайското държавно управление, изпълнителните шефове се скриха от публичното полезрение. Пони Ма, създателят на Tencent, се появи неотдавна единствено с цел да изрази с думи новите насоки, избрани от Китайската комунистическа партия. В Америка Shein, колос на бързата мода, който е обичан на купувачите от поколението Z, прави всичко допустимо да скрие китайските си корени. Същото прави и TikTok, който споделя, че е " мит ", че притежателят на Bytedance е китаец. Сред западните изпълнителни шефове даже име като Илън Мъск научава цената на мълчанието в Китай. Неотдавнашното му посещаване във фабриката на Tesla в Шанхай не му обезпечи достъп до медиите. Той даже не туитна.

И въпреки всичко и двете тактики могат елементарно да се объркат. Патриотичните мажоретки са проблем, когато вършиме бизнес другаде по света. Intel строи фабрики освен в Америка, само че и в Германия. Средната американска мултинационална компания има осем задгранични филиала; колос като General Motors има 100. И това, което шефът може да види като скрита тактика под радара, може да наподобява за другите като закопаване на главата в пясъка. Просто попитайте американски законодател от кое място счита, че идва TikTok. Дипломация от ъгловия офис Какво да върша? В един разтревожен свят бизнесът не може да се скрие от политиката и геополитиката. Но урокът от наложилата се woke просвета е, че откровеността може да има противоположен резултат. Когато вземат решение дали да приказват, шефовете на световните компании би трябвало да употребяват дълготрайната стойност за акционерите като своя пътеводна звезда. Колкото по-пряко това, което споделят, визира техния бизнес, толкоз повече доверие имат и по-малък е рискът да наподобяват измамници или лицемери.

Този метод може да включва увещание на политиците за изгодите, които успеваемостта и отвореността в миналото са донесли на стопанските системи по света. Когато наподобява, че държавните управления изпитват дефицит на бранители и за двете, това не би било неприятно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР