Изпълнението на приетите на срещата на върха във Вилнюс регионални

...
Изпълнението на приетите на срещата на върха във Вилнюс регионални
Коментари Харесай

Адмирал Емил Ефтимов: Изпълнението на регионалните планове на НАТО изисква подготвени, оборудвани и оперативно съвместими сили, както и ефективна система за командване и управление

" Изпълнението на признатите на срещата на върха във Вилнюс районни проекти на НАТО изисква даването на добре готови, оборудвани и оперативно съвместими сили в нужната степен на подготвеност. Необходима е също усъвършенствана и приспособена система за командване и ръководство, способна да работи в многокомпонентна среда ". Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов в своето изявление на конференцията на Военния комитет на НАТО, която се организира от 15 до 17 септември в Осло, Норвегия, оповестиха от Министерството на защитата. 
 
Дневният ред на форума е отдаден на укрепването на възпиращия и отбранителния капацитет на Алианса в подтекста на решенията, взети от държавните и държавните ръководители на съдружниците в Литва през юли тази година. Участниците подчертаха еволюцията на НАТО през последните години посредством промяна от съюз, насочен към експедиционни интервенции, към Алианс, фокусиран върху отбраната на всеки сантиметър от територията на своите съдружници. Стъпка в тази посока е признатият пакет от районни проекти, предопределени да възпират и пазят съюза от закани и провокации пред сигурността. Началниците на защитата организираха задълбочена полемика и обрисуваха главните насоки за цялостното осъществяване на тези проекти.  
 
Част от полемиките по време на форума в Осло бяха отдадени на обстановката в Украйна и отражението на оказаната от съдружниците поддръжка върху използването на Концепцията за въздържане и защита на Алианса. В хода на диалозите адмирал Ефтимов акцентира, че даването на помощ на Украйна би трябвало да се реализира в подтекста на проектите за рационализация на въоръжените сили и за възобновяване на запасите от материални средства.
 
Началникът на защитата насочи вниманието на съдружниците и върху ситуацията в Черно море, където Русия демонстрира неуважение на откритите интернационалните правни правила. Адмирал Ефтимов сложи акцент върху смисъла на усилването на качествата на Алианса за непрекъсната ситуационна информираност. Той акцентира нуждата от основаването на координационен център на НАТО за Черно море, като удостовери готовността на страната ни да го семейства.
 
Началниците на защитата на страните от НАТО ще вземат участие от 15 до 17 септември в годишната конференция на Военния комитет в норвежката столица Осло. Те се събират по покана на командващия норвежките въоръжени сили военачалник Ейрик Кристофешен. Дневният ред ще се концентрира върху укрепването на възпирането и отбранителната позиция на НАТО, заяви на уеб страницата си Алиансът.
 
Началниците на защитата от НАТО и поканените страни ще продължат осъществяването на решенията, взети от държавните и държавните ръководители на съдружниците на срещата на високо ниво през юли тази година във Вилнюс. На срещата си в литовската столица водачите от НАТО започнаха значими стъпки за подсилване на отбранителния и възпиращ потенциал на Алианса в дълготраен проект, във всички области и против всички закани и провокации.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР