Изображението на Дядо Коледа присъства навсякъде около нас, освен на

...
Изображението на Дядо Коледа присъства навсякъде около нас, освен на
Коментари Харесай

Къде има банкнота с Дядо Коледа

Изображението на Дядо Коледа участва на всички места към нас, с изключение на на банкнотите. Запалените колекционери обаче знаят, че на света съществуват банкноти с лика на Добрия дъртак и те даже са били в обращение. След това обликът му се е появил и на голям брой монети, медали, жетони, чекове. 

А коя е първата банкнота с лика на Дядо Коледа? 

През 1853 година " Холард банкинг къмпани " взема решение да емитира лична банкнота от 5 $ и познайте кой е изобразен на нея - Дядо Коледа. Банката, която пуска в обращение този шедьовър на печатането на банкноти към оня миг, се споделя Свети Никола. Тогава в Съединените щати банкноти, които действително циркулират измежду популацията и са публично платежно средство, е можело да се печатат и от частни компании. 

Сега това е отговорност само на Федералния запас. През 50-те години на 19-ти век нюйоркските банкери показали същинска досетливост, макар че тяхната банкнота е имала единствено една принтирана страна. Идеята толкоз доста се е харесала, че преди Федералният запас да поеме отпечатването на формалните платежни средства единствено в свои ръце, общо 21 банки от 8 щата избрали лика на Дядо Коледа за своите лични банкноти. Дори един път се появила банкнота с Дядо Коледа от 3 $.

27 са известните на нумизматите банкноти с изображението на положителния дъртак и сега са колекционерска необичайност. Има едно-единствено нещо, което в никакъв случай не се е трансформирало, а точно смехът на Дядо Коледа. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР