Износът на Китай се е свил през юни с най-бързия

...
Износът на Китай се е свил през юни с най-бързия
Коментари Харесай

Износът на Китай отбелязва най-голям спад от повече от 3 години

Износът на Китай се е свил през юни с най-бързия ритъм от началото на пандемията Covid-19, защото високата инфлация на основни развити пазари и геополитиката ударят световното търсене, написа CNBC.   Публикуваните търговски данни в четвъртък са още една индикация, че водачите на Китай няма да могат да разчитат напълно на външни фактори за възкръсване на неуверения подтик на напредък във втората по величина стопанска система в света.   Спадът на вноса през юни също e по-сериозен от предстоящото, което допуска, че локалното търсене понижава.   „ Последните данни в развитите страни демонстрират непрекъснати сигнали за спомагателна уязвимост, което евентуално ще окаже по-голям напън върху износа на Китай през останалата част от годината “, разясняват от Pinpoint Asset Management. „ Големият въпрос през идващите няколко месеца е дали вътрешното търсене може да се възвърне без доста тласъци от страна на държавното управление. “   Стойността на износа на Китай в долари се e сринала с 12,4% през юни по отношение на миналата година, демонстрират митническите данни. Това е надалеч по-голямо равнище на спад от предстоящите 9,5% в изследване на Reuters и от записаните през май 7,5%. Процентният спад е най-големият, който втората по величина стопанска система в света е записала от февруари 2020 година   Вносът е намалял с 6,8% през юни по отношение на миналата година – резултатът е по-лош от предстоящите 4% спад и от записаните 4,5% през май.

Нарастващо разминаване   Търговията на Китай с стопанските системи в Югоизточна Азия и нейните сътрудници от „ Един пояс, веднъж “ надминава търговията със Съединените щати и Европейския съюз.   Китай и Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия са в договаряния за задълбочаване на партньорство в зона за свободна търговия и цялостно използване на Регионалното всеобхватно икономическо партньорство - търговски блок, подкрепян от Китай, който включва Австралия, Япония, Южна Корея, Нова Зеландия и 10-те членки на АСЕАН, сподели първият посланик на Китай Ван И в четвъртък на среща на външните министри на АСЕАН в Джакарта.   Износът на Китай за Съединени американски щати се е сринал с 24% през юни до 42,7 милиарда $ по отношение на миналата година, до момента в който вносът е паднал с 4% до близо 14 милиарда $, съгласно калкулации на CNBC.   Износът на Китай към 10-членния блок АСЕАН е намалял със 17% до 43,3 милиарда $ през юни по отношение на миналата година, до момента в който вносът е намалял с 4% до 34,1 милиарда $, демонстрират данните.   Търговията на Китай със страните от „ Един пояс, веднъж “ се забавя до растеж от 9,8% през първите шест месеца на 2023 година по отношение на миналата година, което е спад от темпа от 13,2% през първите пет месеца на годината, демонстрират още публични данни, представени от CNBC.   Официалните данни от четвъртък също демонстрират, че общата стойност на търговията на Китай с АСЕАН през юни възлиза на 77,4 милиарда $. Стойността на търговията на Китай с Европейски Съюз и Съединени американски щати е по-ниска, надлежно $68,8 милиарда и $55,7 млрд.    „ Добрата вест е, че най-лошото от спада на задграничното търсене евентуално към този момент е зад тила ни “, споделят китайски икономисти от консултантската компания Capital Economics, съгласно които рецесиите в развитите стопански системи евентуално ще бъдат леки и ще имат единствено лимитирано влияние върху китайския експорт.   Междувременно доставките на зелени технологии, в това число създадени в Китай електрически автомобили, акумулатори и слънчеви панели, може да продължат да порастват бързо, помагайки връщането на износа към напредък.

Вътрешно търсене   „ Гледайки напред, насрещният вятър пред външния бранш остава мощен, което изисква политическа поддръжка за вътрешното търсене “, разясняват икономисти от Guotai Junan International.   Китайските водачи алармираха, че евентуално ще бъдат рационални и целенасочени в своята политическа поддръжка. Миналата седмица китайският министър председател Ли Цян даде обещание да вкара целенасочени и координирани политически ограничения и да ги приложи навреме, с цел да стабилизира растежа, да обезпечи претовареност и да се защищити от опасности.   Ли също по този начин акцентира смисъла на ефикасната композиция от политики, като се има поради, че Китай е в сериозен интервал на икономическо възобновяване и индустриална рационализация.   Късно в понеделник Народната банка на Китай и Националната администрация за финансово контролиране обявиха в взаимно изказване, че удължават облекченията по заемите за някои строителни бизнесмени, наблягайки, че задачите им са да подсигуряват, че жилищата в развой на създаване могат да бъдат приключени.   Годишните индустриални цени в Китай се намалиха за девети следващ месец през юни, до момента в който потребителските цени остават непроменени, демонстрираха публични данни в понеделник, до момента в който китайската стопанска система е на ръба на дефлация. Това приказва за дълбочината на провокациите пред съживяването на търсенето и на растежа, който би трябвало да стигне 5%, съгласно декларираната от управляващите цел. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР