Изминалият юли е най-топлият за последните 173 години. В България

...
Изминалият юли е най-топлият за последните 173 години. В България
Коментари Харесай

Земята вече има нов най-горещ ден: 6 юли 2023

Изминалият юли е най-топлият за последните 173 години. В България междинните юлски температури са се повишили с към 1.35 °C за последните 30 години. Горещата вълна в страната ни регистрира 11 следващи дни с дневна температура 3 °C над междинното и по-този индикатор няма друга сходна вълна през този век. Симеон Матев е създател в " Климатека " и лекар по климатология, помощник по климатология в катедра " Климатология, хидрология и геоморфология " на Софийския университет. Основните му научни ползи са в региона на изменението на климата, дълготрайните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. " Капитал " препубликува текста му със съкращения. Заглавието и подзаглавието са на редакцията. Изминалият юли е най-топлият за последните 173 години. В България междинните юлски температури са се повишили с към 1.35 °C за последните 30 години. Горещата вълна в страната ни регистрира 11 следващи дни с дневна температура 3 °C над междинното и по-този индикатор няма друга сходна вълна през този век. Симеон Матев е създател в " Климатека " и лекар по климатология, помощник по климатология в катедра " Климатология, хидрология и геоморфология " на Софийския университет. Основните му научни ползи са в региона на изменението на климата, дълготрайните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. " Капитал " препубликува текста му със съкращения. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.
Месец юли 2023 година е бил най-топлият в инструменталната история на Африка, Азия и Южна Америка. Общо 9.3% от площта на Земята е била с рекордно високи температури, а едвам под 1% - с рекордно ниски. Земята към този момент има нов най-горещ ден и това е 6 юли 2023 - със 17.08 °C. А съвсем всички дни след 3 юли т.г. усъвършенстват най-високата междинна световна температура досега от 16.8 °C, която е била регистрирана на 13 юли 2016 година

Продължителните горещи талази в Северна Америка, Африка, Азия и Южна Европа станаха причина за рисково високи температури, достигащи и надхвърлящи 50 °C, както и за здравната, земеделска и енергийна рецесия в засегнатите райони. В България месецът е бил по-топъл от естественото, само че с дълга гореща вълна.
Отклонение на междинната температура на въздуха за юли по отношение на нормата за 1991 – 2020 година за цялото земно кълбо от 1979 година насам. Източник: C3S/ECMWF Реклама
В климатологично отношение юли е бил най-топлият месец в годината световно и от тази позиция той е и най-топлият месец въобще в историята на земното кълбо от 1850 година насам. При разбор на данните от архива на NOAA, в който има данни от 1850 година, се удостоверяват данните и от Европейската работа за изменение на климата " Коперник " (C3S), че миналият юли е най-топлият за последните 173 години и месецът доста превъзхожда идващите в тази ранглиста.
Отклонение на междинната температура на въздуха за юли по отношение на нормата за 1991 – 2020 година за цялото земно кълбо от 1850 година насам. Източник: NOAA
Твърде евентуално е без човешко въздействие върху климата, горещини с такива мащаби да не се случват.
Центровете на жегата
Изминалият юли е бил с най-високи междинни месечни температури в Азия, Африка, а Южна Америка регистрира най-високата си месечна особеност досега, т.е. най-голямо отклоняване от нормата. В Северна Америка юли 2023 година е вторият най-топъл в историята, а в Европа това е осмият най-топъл юли. Няколко страни също регистрират най-топлия юли в своята инструментална метеорологична история: Перу, Япония, Карибите и Тасмания.

Горещите талази, които господстваха в огромна част от месеца в другите елементи на света, доведоха до отчитането на рисково високи стойности на доста места:
Реклама
В Долината на гибелта в Съединени американски щати бяха измерени 53,3 °C. Китай " счупи " върха за оптималната температура, като в градчето Санбао в префектурата Турпан в Синцзян-Уйгурски самостоятелен регион, на 16 юли бяха регистрирани 52.2 °C. Старият връх на страната беше от 2015 година - 50.3 °C, измерени в същия регион. Близо 50 °C (49.5) бяха регистрирани на 5 юли в град Адрар в Алжир.

Град Финикс, Съединени американски щати, пък означи най-дългата си серия от 31 следващи дни с температура над 43.4 °C. Предишната рекордна серия е от " единствено " 18 дни такива дни и се е случила през далечната 1979 година
40-те най-горещи дни в актуалната история на Земята. Източник: C3S/ECMWF Какво е ситуацията в Европа
В Европа юли 2023 година е бил по-топъл от междинното, като отклонението от нормата за интервала 1991 - 2020 г е било 0.38 °C. На фона на горещата вълна, обхванала южната част от континента, тази особеност е със сравнителна " ниска " стойност. Тя е била с 1.34 °C по-ниска от аномалията, маркирана през най-топлия юли в Европа досега - регистриран през 2010 година За последните 10 години междинните юлски температури на Стария континент са се повишили с 0.40 °C.

В районен проект поднормени месечни температури са регистрирани в северните и североизточните региони, включително и Исландия. Над Централна и най-много Южна Европа обаче месецът е бил наднормен, като най-големи позитивни аномалии са регистрирани в Южна Италия и югозападната част на Балканите. Продължителната и интензивна гореща вълна, обхванала Средиземноморския район след 10 юли, стана причина за отбелязването на рисково високи температури, които са рекордни на локално равнище. Температурата доближи 48 °C на остров Сардиния, Италия, а на остров Сицилия, в град Палермо - 47 °C. На 23 юли в Пелопонес, Гърция са регистрирани 46.4 °C.
Отклонение на междинната температура на въздуха за юли 2023 година по отношение на нормата за 1991 – 2020 година в Европа. Източник: C3S/ECMWF
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР