Изминалата година и тази продължават да бъдат трудни и показват

...
Изминалата година и тази продължават да бъдат трудни и показват
Коментари Харесай

Доц. Михаил Околийски: Нарушено е доверието между хората и здравните власти относно ваксините и мерките

„ Изминалата година и тази не престават да бъдат сложни и демонстрират какъв брой сме уязвими към нововъзникнали заболявания, още повече когато няма верните ваксини и медицински технологии. А когато се появиха новите ваксини, този щит против вируса, започнаха полемиките кои да се употребяват, по кое време да се употребяват, но  това не стана по положителния информационен метод за хората в България , а стана безредно “, разяснява пред БНР доцент Михаил Околийски, специалист в офиса на Световната здравна организация в България.

„ Ние от СЗО постоянно сме настоявали  да има проект за връзка на риска , за информационна тактика, която да съпровожда целия развой по имунизиране и по спазването на ограниченията, само че подобен проект по този начин и не беше развъртян. А това не се случва изненадващо, тъй като към момента има родители, които не съблюдават и наложителния имунизационен календар за децата, който е доста добър календар “, разяснява още доцент Околийски.
„ Това се случва поради неумението на здравните управляващи и страната да намерят верния разговор с хората . В Нова Зеландия да вземем за пример, имунизацията против човешкия папилома вирус се слага и там той е съвсем изкоренен, а у нас тази ваксина се слага на под 10 на 100 от младите девойки, при изискване, че тя съвсем на 100 % защищава от развиването на рак на шийката на матката.

Има директна връзка сред доверието на хората в Министерство на здравеопазването и управляващите и степента, до която хората са склонни да вземат решение дали да се имунизират и да употребяват маските ", сподели още доцент Околийски.
Той заключи, че у нас по този начин и не се е направило едно структурирано изпитание да се изясни коя е безвредната ваксина: " Защото за всичките утвърдени от СЗО ваксини, в това число и за " АстраЗанека ", не стана ясно, че тя не е рискова, тя не заплашва живота на хората, а има открити един-два случая на тромбоемболия на един милион души. Занапред би трябвало да има ефикасни акции за имунизиране , тъй като с идването на лятото би трябвало да продължим със спазването на ограниченията ", сподели още доцент Околийски.
Започна Европейската имунизационна седмица - от 26 април - 2 май, като тази година тя ще се организира под надпис „ Ваксините ни сближават “ . Европейската имунизационна седмица разпространява главното обръщение, че имунизацията е жизненоважна за попречване на заболявания и отбрана на живота. У нас ще се организира полемиката „ Открито за имунизациите ”.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР