Изминалата година беше мрачна за IPO пазара и според експертите

...
Изминалата година беше мрачна за IPO пазара и според експертите
Коментари Харесай

Слаба 2022 за IPO пазара в САЩ, тенденцията остава същата и през 2023

Изминалата година беше мрачна за IPO пазара и съгласно специалистите 2023 година евентуално ще бъде сходна, в случай че стопанската система не се окаже по-устойчива от предстоящото, предизвестява Inc.

През 2021 година са регистрирани рекорден брой първоначални обществени предлагания (IPO), значително заради оптимистичния фондов пазар и ниските лихвени проценти.

Тогава фирмите, листвани в Съединени американски щати, са осъществили 155 милиарда $ доходи от първоначални обществени предлагания, сочи отчет на Ernst & Young. Но тази година броят на фирмите, които излизат на борсата, внезапно се забавя, защото пазарът стана неустойчив, а Федералният запас увеличи лихвените проценти, с цел да укроти най-високата от десетилетия инфлация. През първата половина на 2022 година постъпленията от IPO възлизат на едвам 4,8 милиарда $.

Андрю Локенаут, анализатор на финансовите пазари и професор по финанси в Училището по мениджмънт към Университета в Сан Франциско, показва, че капиталовата среда, белязана от високи лихвени проценти, и разтърсения фондов пазар по никакъв метод не е най-благоприятната среда за вдишване на опасности. А точно с това се сблъскват вложителите.

По думите му пазарът на първоначални обществени предлагания нормално е по-активен в интервали на стопански напредък и оптимизъм, когато вложителите са по-склонни да поемат риск, а фирмите - да излязат на борсата, с цел да наберат капитал. В контраст, по време на икономическа неустановеност или спад пазарът на IPO може да се забавя, защото вложителите са по-предпазливи и фирмите са по-малко склонни да станат обществени.

„ Така че, в случай че пазарът не се засилва, капиталовите компании ще избират по-малко компании за капитализация, а рисковите вложители и мениджърите на фондове за дялово присъединяване ще продължат да преструктурират фирмите от портфейла си с фокус върху рентабилността - един от основните фактори за вълната от съкращения в софтуерния бранш “, отбелязва на собствен ред Том Таули, създател на книгата High-Profit IPO Strategies: Finding Breakout IPOs for Investors and Traders.

И въпреки всичко, анализаторите означават, че към момента има доста частни софтуерни компании-еднорози със мощни вероятности. Много от тях са набрали обилни капитали в границите на предходната година, само че все пак към момента се нуждаят от време, с цел да се аклиматизират към по-ниските оценки, преди да пожелаят още веднъж да излязат на финансовите пазари. Очакванията са, в случай че тези компании изобщо излязат на борсата, това да се случи не по-рано от втората половина на 2023 година

" Онези, които се стремят към IPO, може да се приготвят за 2023 година, само че да гледат към по-дълъг интервал от време, с цел да натиснат спусъка ", споделя Ченси Уанг, създател и ръководещ общоприет сътрудник на основаната в Сан Франциско компания за рискови вложения Rain Capital. Тя прибавя, че други тактики за излизане от пазара, като стратегически сливания и придобивания, евентуално ще продължат да бъдат желани разновидности.

Много от фирмите, които предвиждаха IPO през тази година, отложиха това най-малко до 2023 година, напомня още Inc. и дава образци. Компанията за споделено прилагане на коли Turo, която подаде заявление за IPO през януари 2022 година, към момента не е направила такова. Други компании, в това число Stripe, Klarna, Plaid, Discord и Arm, също намекнаха при започване на предходната година за сходни проекти, които към момента не са осъществени.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР