Измамници събират суми за наложен платеж за фалшиви пратки. За

...
Измамници събират суми за наложен платеж за фалшиви пратки. За
Коментари Харесай

Сигнал за измама с фалшиви пратки

Измамници събират суми за натрапен платеж за подправени колета. За това алармира Нова тв след сигнали на фенове, получили непредвидени пратки през последния месец. Пратките се доставяли до адреса на компании от името на мними консултанти.

Подобни колета през последните седмици са получили десетки компании в България - без да са ги поръчвали и без да знаят за тях. На бележката върху непредвидения колет нормално са изписани имената на консултантски компании или на огромни онлайн търговци. За да схванат обаче какво има в тях чиновниците би трябвало да платят натрапен платеж, а алтернатива за обзор и тест няма. Сумите са от десетки до няколкостотин лв..

В средата на март в счетоводната адвокатска фирма, която управлява, Марин Бъчваров получава непредвидена пратка.

" Пристига пощальон с плик, адресиран до шефа на компанията, която аз съставлявам. Взех документите, с цел да видя кой е подателят, като куриерът ми сподели, че с цел да отворя пратката е належащо да я заплатя авансово, което мен доста ме изненада ", изясни Бъчваров.

Пратката била с натрапен платеж и без право на обзор и тест. На етикета на плика, който получил, пишело, че това са документи по мярката 60/40. Името на организацията, която ги изпращала обаче, не била позната на Марин Бъчваров.

" Беше изписано, че са по закон, който е за финансирането сега и че съм задължен да дава тази информация. Помолих куриера да се обадим на подателя, който ми изпраща документите. В диалог с него той се държа много жестоко и сподели, че сме длъжни по закон да приемем тези документи, тъй като участваме в кандидатстване по стратегии 60/40 ", добави Марин Бъчваров.

След това връзката с изпращача прекъсва. Само това, че персонално получил плика - избавя Марин от заплащането на натрапен платеж за пратка с неразбираемо наличие и чужд адресант. Според него точно на това разчитат и изпращачите.

Сигналите от " ужилени " компании по същата скица във форумите в интернет са десетки. Всичките получавали непредвидени колета. Какво има в пликовете се разбирало единствено в случай че платят наложения платеж.

Според Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) става дума за класическа машинация.

" На първо място се спекулира с доверието на хората, че те биха приели нещо и в случай че бъде показана тази информация по задоволително " меродавен " метод - биха подхванали дейности по възнаграждение на избрани суми, с цел да получат нещо отсреща. Много постоянно то е едно нищо, на процедура ", сподели Димитър Маргаритов от КЗП.

През последните дни компании алармират и за нов вид на схемата - при който още веднъж идват нечакани колета до техния адрес с натрапен платеж. Този път обаче се употребяват имена, близки до тези на огромни онлайн търговци. И по този начин пробват да заблудят евентуалните си жертви да платят за празни кутии.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР