Преди 60 години Франция, въпреки несъгласието на Съединените щати, установява

...
Преди 60 години Франция, въпреки несъгласието на Съединените щати, установява
Коментари Харесай

Дипломация по френски: Какво се случва по време на визитата на Си Дзинпин в Европа

Преди 60 години Франция, макар несъгласието на Съединените щати, открива дипломатически връзки с Китай на Мао дзе Дун. Тази протегната ръка и тази самостоятелна стъпка се правят оценка високо и до през днешния ден от китайските ръководители. Но в днешните мнения на визитата на Си Дзинпин във Франция се прокрадва възприятието, че функциите в този момент са обърнати. Вярно, Франция е първата страна от първата европейска аудиенция на китайския водач от 5 години насам. Но и в упованията, и в равносметката за резултатите от срещата, липсва ентусиазмът. Малцина чакат, че с цялата си икономическа и политическа мощност Китай ще отстъпи пред претенции, които не дават отговор на личните му ползи.
Дипломация по френски
Френският президент дава отговор на мощната китайска машина с финеса на френската дипломация. В Елисейския замък бе извършена церемония вечеря, в края на която на гостите - знакови фигури от политиката, бизнеса и културата, бе сервиран коняк. Конякът е и измежду подаръците, които Еманюел Макрон връчи на китайския си посетител.Но френският коняк на първо място е част от задълбочаващото се комерсиално напрежение сред Китай и Европа.
Коняк и напрежение
Най-крещящият образец сега са електрическите коли, създадени в Китай, които са тежко субсидирани и заплашват да задушат напълно европейското произвеждане. Затова Европейската комисия стартира антидъмпингово следствие против Китай, а в отговор, Пекин стартира антидъмпингово следствие против европейските производители на бренди, с което ясно се визираше Франция. На срещата в понеделник Франция съумя да получи пролонгация в използването на репресивни ограничения, само че казусът е надалеч от дефинитивно решение.

Затова и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се включи в диалозите. Макар и измежду европейските страни да не царува цялостна естетика, тя държеше да покаже, че Европа е твърдо решена да пази комерсиалните си ползи и да се опълчи на нелоялните практики от страна на Пекин.


Войната в Украйна и въздействието, което Пекин може да упражни над Кремъл
По другия централен въпрос - войната в Украйна - френският президент разгласи със удовлетворение, че е получил от Си Дзинпин ангажимент да се призове за помирение на фронта по време на олимпийските игри това лято в Париж. Си се е заел също да не изнася непосредствено оръжие за Русия, както и да управлява по-добре износа на материали с двойно предопределение - гражданско и военно. Но от своя страна китайският президент с изострен звук отбрани страната си: “Ние се противопоставяме на това украинската рецесия да се употребява с цел да се трансферира отговорността върху други, да се опетняват трети страни и да се предизвика нова Студена война ”.

Друга доста значима тематика, по която съществуват големи разлики, е тази за човешките права: както във връзка с политическите дисиденти в Китай, по този начин и с третирането на уйгурите, рецесията с Тайван, подслушването на европейски политици. Тези въпроси отсъстваха от формалната част на програмата. Тук Макрон търпи рецензии и от ляво, и от дясно. Един от най-силните съперници на Макрон на европейските избори, Рафаел Глюксман, който води листата на социалистите и партия “Обществено Място ”, разгласява доста мощно послание в “Льо Монд ”. Той упреква Макрон в раболепство и отбелязва, че Реал политиката не може да извини благосклонното отношение към диктатори.


Далеч от камерите
В интерес на истината Си беше посрещнат в границите на протокола и до такава степен - на летището в неделя го посрещна министър председателят, не президентът, а формалната вечеря не се състоя във Версай. Тактиката на Макрон тук е да повдигне тези въпроси надалеч от камерите, в по-дискретна конюнктура. Днес двамата водачи и съпругите им са в Пиринеите, в прохода Тур Мале, прочут от колоездачните надпревари Тур дьо Франс, само че това е и мястото, където Макрон като дребен е прекарвал постоянно ваканциите си при обичаната си баба.



Анализаторите тук считат, че този метод е значим доколкото двамата могат да си приказват непосредствено и да изчистят известни недоразумения, само че няма с нищо да успее да умилостиви китайския водач. Въпросът е дали в действителност Макрон си е взел поука, откакто при започване на мандата си посрещна Владимир Путин с най-големите почести във Версай или в лятната си резиденция в замъка Брегансон, само че това с нищо не оказа помощ да се възпре нападателната съветска политика.

Впрочем, съветският водач съумя да се предложения алегорично на масата на диалозите и през вчерашния ден: единствено часове преди визитата на Си, министерството на защитата в Москва разгласи “в близко бъдеще ” учения за подготовка и потребление на нестратегически нуклеарни оръжия. Уточнено бе, че това е отговор на “провокативни изказвания и закани от страна на обособени западни публични лица против Руската федераци ”.

Зад тази дефиниция могат да се видят зачестилите изявления на Макрон, че не изключва изпращането на въоръжени сили в Украйна. А европейският тур на Си Дзинпин продължава с визити в Сърбия и Унгария - двете може би най-благосклонни към съветския водач страни.

Автор: БониТеофилова, сътрудник на Дарик във Франция
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР