Измамите, свързани с онлайн пазаруване, са най-често срещаният тип(снимка: CC0

...
Измамите, свързани с онлайн пазаруване, са най-често срещаният тип(снимка: CC0
Коментари Харесай

Какво донесе пандемията: уеб-измами с домашни любимци и пазаруване


Измамите, свързани с онлайн извършване на покупки, са най-често срещаният вид
(снимка: CC0 Public Domain)

Пандемията породи взрив на онлайн-измамите с детайл на романтика и флирт, само че се оказва, че това не е всичко: уеб-измамите с електронно извършване на покупки и с домашни любимци също са нарастнали с помощта на интервалите на ограничавания в придвижването по света.

Измамници разгласяват подправени реклами за домашни любимци, коли и каравани, с цел да заблудят наивни уеб-потребители и да ги предизвикат да дадат парите си, разгласи неотдавна английската работа за киберсигурност. След като стотици самотни хора станаха жертва на, изключително към последните два празника „ Свети Валентин ”, в този момент се експлоатират сюжети с всевъзможни други псевдо-кампании и псевдо-норми, подтикващи хората да заплащат.

Опасно извършване на покупки

Измамите, свързани с онлайн извършване на покупки, са най-често срещаният вид. Този тип клопки стъпват на обстоятелството, че доста хора са се насочили към извършване на покупки през интернет поради затворените магазини по време на локдаун.

Измамниците употребяват обществените медии и други канали, с цел да популяризират движимости или, постоянно с атрактивни фотоси и цени. Стоките обаче по този начин и не идват след заплащането на депозити или даже на цялостната цена на лъжливо предлаганата стока.

Изненадващо или не английската работа регистрира, че най-големият брой отчети за измами са от 20- до 29-годишни жители. Младите хора, които най-често употребяват джаджи с непрекъсната интернет съгласуваност, са най-потърпевши от офанзиви, въпреки че действително измамниците подвеждат хора от всички възрасти.

Вторият доста постоянно срещан способ за машинация, набрал скорост поради пандемията, е по този начин наречената скица с предплатени такси. Това включва известие, при което жертвите получават текст, в който се желае да кликнат върху връзка и да платят дадена такса за доставката на стока. Тъй като доста хора разчитат на онлайн-пазаруване по време на интервалите на ограничаващи ограничения, за мнозина въобще не е учудващо да им се желаят всякакви такси и данъци.

Сред излъганите е Лу Осборн от Кесуик, която работи в областта на счетоводството. „ По това време [текстовото съобщение] не беше изненада, тъй като в същия ден имах към пет поръчки ”, споделя тя пред. Жената се обадила в банката, с цел да ги предизвести за случилото се, само че по-късно попаднала в мрежа от позвънявания, писма и текстове от хора, твърдящи, че са от отдела за измами на банката и употребяващи подправен телефонен номер, сходен на този на банката.
още по тематиката
От сметката на Осборн са направени заплащания на обща стойност хиляди лири. В последна сметка в този момент тя я щастлива, че след това нейната банка е възстановила парите. „ Почувствах се в действителност неуместно. Старая се да съм доста съм внимателна. Те си играят с уязвимите ”, разяснява Осборн.

Друга жертва на ловките кибер-измами е викарий (помощник на митрополит) от Уилтшир. Измамниците написали писмо, претендиращо да е от църковния чиновник, и го разпратили до енориашите му. В писмото измамниците призовали хората да оказват помощ с ваучери за Amazon.

Една жена пък споделя по какъв начин е разгласила в обществените мрежи пост с апел за помощ в издирването на кученцето ѝ, което било изгубено. Писали ѝ измамници, които декларирали, че държат нeйния домакински любим за пленник и желаят пари.

Кибер-специалистите предлагат на всички потребителите на интернет, млади и остарели, без значение с какви устройства боравят, да следват някои базови правила за сигурност, с цел да понижат риска да станат жертва на кибер-измама от който и да било от тези типове. Препоръките са:

Въпреки че спазването на тези правила няма да попречат на опитите за машинация, то ще помогне да се понижи рискът измамата да успее.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР