Изложба в Ловечпоказва, как се е родила нашата артилерия. Експозицията

...
Изложба в Ловечпоказва, как се е родила нашата артилерия. Експозицията
Коментари Харесай

Изложба в Ловеч показва, как се е родила българската артилерия

Изложба в Ловечпоказва, по какъв начин се е родила нашата артилерия. Експозицията се назовава „ Родена край Одрин ”, откриването е в 11:00 ч. на 1 ноември 2022 година във фоайето на Регионална национална библиотека „ Проф. Беню Цонев ”.



Изложбата показва моменти от историята на актуалната българска артилерия, основите на която се слагат в борбите на Балканската война (1912–1913 г.).

Експозицията показва фотографии от Държавен боен списък, Регионален исторически музей-Габрово, персонални архиви на ген. Йеротей Сирманов, Николай Гичев и Симеон Цветков. Показани са модели на артилерийски системи, които са били на въоръжение в Българската войска през годините.


На 13 табла са показани фотоси и исторически документи, свързани с историята на артилерията, измежду които и директиви за артилерийската материална част от началото на ХХ век.


Тридесетте модела са в мащаб 1/35 и са направени от моделисти от „ Манта модел клуб ” и от Ангел Йовчев и Калин Мерудийски. Сред тях има макети на оръдия от въоръжението на Българската войска през годините, някой от които с влекачите, три автомобила с ракетни системи и няколко диорами, включващи военна техника и бойци.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР