Излишъкът по федералния бюджет на Германия е достигнал рекордните 18.3

...
Излишъкът по федералния бюджет на Германия е достигнал рекордните 18.3
Коментари Харесай

Германия отчете рекорден бюджетен излишък за първото полугодие

Излишъкът по федералния бюджет на Германия е достигнал рекордните 18.3 милиарда евро през първата половина на 2017 година, заяви през днешния ден немската статистическа работа (Дестатис), представена от ДПА.

Макар страната да е отчитала по-висок остатък след обединяването си през 1990 година - през втората половина на 2000 година, когато индикаторът бе 28.8 милиарда евро - настоящето ниво бележи връх без отчитане на еднократните резултати.

Резултатът от 2000 година се дължеше на постъпленията от търг на честоти за мобилни оператори, прецизира ДПА.

Излишъкът, възлизащ на 1,1 на 100 от целия бюджет, би могъл да обезпечи поддръжка на канцлера Ангела Меркел, която ще се бори за четвърти мандат на изборите идния месец, отбелязва организацията.

Силният стопански напредък на Германия ще набира инерция, подсилен от забележителното вътрешно търсене и износа, заяви през днешния ден немската централна банка.

Положителното въодушевление измежду фирмите и потребителите, както и положителната обстановка с поръчките в индустрията сочат, че немската стопанска система евентуално ще продължи да набира инерция и през настоящето тримесечие, показва Бундесбанк в месения си отчет.

Доброто положение на немската стопанска система е в поддръжка на предизборната акция на немския канцлер Ангела Меркел, която се бори за четвърти мандат като началник на най-голямата в Европа стопанска система. Изборите са на 24 септември.

Бундесбанк е на мнение, че растежът на немската стопанска система може да се окаже по-силен през 2017 година, в сравнение с институцията предвиждаше през юни. Тогава прогнозата бе за напредък от 1.9 %.

От началото на годината данните и основните индикатори сочат силата на националната стопанска система. Според най-новите данни безработицата бележи исторически най-малко, бизнес доверието е на рекордно високо ниво, а доверието на потребителите е достигнало 16-годишен най-много.

В началото на месеца немският статистическият институт заяви, че растежът през интервала април-юни е бил 0.6 % на тримесечна основа. На годишна основа обаче брутният вътрешен артикул е повишен с 21 на 100 - най-бързия ритъм на покачване на индикатора от първото тримесечие на 2014 година.

Силният пазар на труда в Германия ускорява вероятностите канцлерът Ангела Меркел да си обезпечи четвърти мандат на изборите идния месец на фона на продължаващ напредък на заетостта, отбелязва ДПА.

През второто тримесечие броят на заетите в най-голямата стопанска система в Европа се е нараснал с 1,1 на 100 или 475 000 по отношение на първите три месеца до 44.2 милиона души, заяви през днешния ден Федералната статистическа работа (Дестатис).

В съпоставяне с второто тримесечие е регистрирано покачване от 1.5 на 100 или 664 000.

" Сезонното повишаване на заетостта е всекидневно за второто тримесечие на годината заради всеобщото нарастване на работата навън напролет ", показва Дестатис.

През второто тримесечие чиновниците на цялостен работен ден са били с 1.8 на 100 повече по отношение на година по-рано, до момента в който самонаетите са намалели с 0.6 на 100, след постоянен спад през последните години.

Кампанията преди изборите на 24 септември навлезе в последния си стадий и Меркел се обрисува като явен любимец с помощта на положителното положение на националната стопанска система, сочат социологически изследвания.

От началото на годината данни и основни индикатори акцентират силата на немската стопанската система.

Доверието на бизнеса е на рекордно ниво, а настройките на потребителите скочиха до 16-годишен най-много.

Безработицата пък е исторически ниска - 5.7 % за юли, напомня ДПА.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР